Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

V okrese Rožňava hygienici evidujú desiatky prípadov hepatitídy typu A

Ilustračná snímka Foto: TASR/Roman Hanc

Prvé prípady sa podľa hygienikov vyskytli v septembri v rómskej osade v Joviciach.

Rožňava 26. októbra (TASR) - V okrese Rožňava hygienici evidujú desiatky prípadov vírusovej hepatitídy typu A (VHA). V tejto súvislosti prijali viaceré protiepidemické opatrenia.

Prvé prípady sa podľa hygienikov vyskytli v septembri v rómskej osade v Joviciach. "Do dnešného dňa v Joviciach a iných obciach evidujeme 52 potvrdených prípadov v epidemiologickej súvislosti," uviedol pre TASR vedúci oddelenia epidemiológie a hygieny detí a mládeže Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Rožňave Jozef Varga.

Aby sa nákaza nešírila, prijali hygienici v regióne potrebné opatrenia. "Bol nariadený lekársky dohľad, odber biologického materiálu a v prípade negatívnych výsledkov očkovanie proti VHA všetkým v spoločnej domácnosti s chorým. V spoločnej domácnosti je nariadená dezinfekcia a odovzdávame aj dezinfekčný prípravok chloramín. Ľudom, ktorí boli s chorým v blízkom kontakte, je nariadený taktiež lekársky dohľad, odber biologického materiálu a následne podľa rozhodnutia lekára aj očkovanie," vysvetlil Varga.

Ako uviedol, do 29. novembra sú v obci Jovice zakázané hromadné podujatia. Zároveň hygienici vypracovali edukačné letáky, ktoré rozposlali všetkým obciam, školám, nemocnici a ambulanciám. Distribuovali ich aj do autobusov verejnej dopravy a niektorých prevádzok.

V dvoch školách v okrese Rožňava podľa Vargu nariadili protiepidemické opatrenia. "Tie pozostávajú zo zvýšeného hygienického štandardu detí, zamestnancov a edukácie detí o potrebe umývania si rúk. Upratovačky na dennej báze upratujú chlórovými upratovacími prostriedkami. Komunikujeme aj so školskou jedálňou, ktorá taktiež funguje vo zvýšenom hygienickom režime," skonštatoval Varga.

Majú však podľa jeho slov problém s očkovacími látkami, ktoré boli približne ešte pred týždňom dostupné. "Dnes sme hromadne lekárňam rozposlali potvrdenie o zvýšenom výskyte VHA, aby mohli zvyšné vakcíny doobjednať," povedal Varga.

Vírusová hepatitída typu A alebo žltačka je podľa hygienikov chorobou špinavých rúk. Odporúčajú preto pravidelné a dôkladné umývanie rúk mydlom alebo použitie alkoholových dezinfekčných prípravkov na ruky. Najúčinnejším opatrením proti VHA je očkovanie.