Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Rožňava: Výstava Rozprávkové múzeum približuje bábkarstvo a jeho scénu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dušan Hein

Záujemcovia si môžu výstavu pozrieť do 24. januára 2018.

Rožňava 4. decembra (TASR) - Galéria Baníckeho múzea prezentuje výstavu, ktorá približuje bábkarstvo s prejavom umelcov slovenskej moderny a ich tvorbu pre inštitucionálne bábkové scény. Ide o putovnú výstavu SNM - Múzea bábkarských kultúr a hračiek, Hrad Modrý Kameň.

"Výstava, napriek orientácií predovšetkým na laickú a detskú verejnosť, ponúka aj dôležité historické skutočnosti vzniku a vývoja profesionálnych takzvaných kamenných bábkových divadiel na Slovensku. V 50. rokoch začali vznikať profesionálne bábkové divadlá – štátne inštitúcie, ktoré dostali od štátu divadelné budovy, dielne, administratívu a začali vytvárať profesionálne podmienky pre novú generáciu umelcov v oblasti bábkového divadla," uviedla Zuzana Kalinčiaková zo SNM - Múzea bábkarských kultúr a hračiek.

Prvými členmi umeleckých súborov boli podľa jej slov väčšinou ochotnícki bábkari, no postupne začali do týchto divadiel prichádzať absolventi Katedry bábkarstva Divadelnej fakulty Akadémie muzických umení v Prahe, medzinárodne známej bábkarskej školy.

Prvé profesionálne bábkové divadlo na Slovensku vzniklo v Žiline v roku 1950, ďalšie v Nitre v roku 1951, v Bratislave (1957), v Košiciach (1959) a posledné v Banskej Bystrici v roku 1960.

"Posledná časť výstavy má interaktívny charakter, poskytuje návštevníkovi možnosť 'zžiť sa s bábkou', naučiť sa vodenie bábky a zahrať si samotné bábkové divadlo v maňuškovej scéne. Interaktívny priestor bude obsahovať predmety s ktorými sa môže návštevník oboznámiť a taktiež voľne manipulovať," dodala Kalinčiaková.

Záujemcovia si môžu výstavu pozrieť do 24. januára 2018.