Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V rozpočte Banskej Bystrice je na zimnú údržbu ciest 800.000 eur

Ilustračná snímka Foto: TASR - Branislav Račko

Pri intenzívnom snežení pomáhajú každoročne aj aktivační pracovníci.

Banská Bystrica 16. januára (TASR) - V meste pod Urpínom je v mestskom rozpočte na rok 2016 vyčlenených 800.000 eur na zimnú údržbu, z toho 530.000 eur na cesty a 270.000 eur na chodníky. Konštatovala to pre TASR hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Sekerešová. Podľa operačného plánu zimná údržba sa končí v závere marca.

Mesto Banská Bystrica zabezpečuje počas zimy zjazdnosť 165 kilometrov komunikácií, 50.000 metrov štvorcových parkovacích plôch a 117.000 metrov štvorcových chodníkov.

Cesty a komunikácie má na starosti firma Milan Smädo – MIS, ktorá má k dispozícii asi 250 ton posypovej soli a zhruba 50 ton drviny, teda inertného posypu. O údržbu chodníkov sa stará firma GANZ, ktorá sa na zimu pripravila so 40 tonami posypovej soli a asi 28 tonami drviny. Úlohou oboch spoločností je zabezpečiť zjazdnosť ciest i chodníkov a odstraňovanie nedostatkov spôsobených zimnými poveternostnými podmienkami.

Pri intenzívnom snežení pomáhajú každoročne aj aktivační pracovníci, ktorí dočisťujú priechody pre chodcov a priestory autobusových zastávok.

Miestne komunikácie sú rozdelené podľa poradia dôležitosti s prihliadnutím na potreby dopravy a zásobovania obyvateľstva, zabezpečenie zdravotnej a požiarnej služby.

"O chodníky priľahlé k nehnuteľnostiam sa starajú vlastníci. Ich povinnosťou je zároveň zamedziť padaniu snehu zo striech svojich nehnuteľností. V prípade, že sa o to nestarajú, mestská polícia ich vyzve, aby tak urobili," zdôraznila Sekerešová.

Ako tiež pripomenula, na území mesta sú okrem miestnych komunikácií najmä cesty vo vlastníctve štátu - rýchlostná cesta R1 v správe Národnej diaľničnej spoločnosti a spoločnosti Granvia.

"Cesty I. triedy sú v správe Slovenskej správy ciest a cesty II. a III. triedy sú vo vlastníctve Banskobystrického samosprávneho kraja a v správe Banskobystrickej regionálnej správy ciest," dodala Sekerešová.

Mesto na vlaňajšiu zimu minulo 747.302 eur.