Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Regióny

Rozprávková dedina Habakuky sa pokúša oživiť zvuk flašinetov

Pohľad na Habakuky Foto: TASR/Jozez Ďurník

Flašinet je hudobný nástroj, ktorý po druhej svetovej vojne takmer vymizol z verejných priestranstiev.

Donovaly 21. júla (TASR) - S ambíciou dostať Slovensko na flašinetovú mapu sveta sa dnes a v nedeľu 22. júla koná v areáli rozprávkovej dediny Habakuky na Donovaloch medzinárodné stretnutie flašinetárov. Svoju účasť potvrdilo organizátorom osem majiteľov s nástrojmi zo Slovenska a Českej republiky.

Flašinet je nástroj, ktorý po druhej svetovej vojne takmer vymizol z verejných priestranstiev a mladšie generácie ho už sotva poznajú. Približoval najmä stáročné tradície kočovných bábkarov, ktorí potešovali okoloidúcich v uličkách a zákutiach slovenských miest a obcí. Originálny zvuk nástroja prenáša poslucháčov do 18. a 19. storočia, sprítomňuje atmosféru z dôb rakúsko-uhorskej monarchie, kedy flašinety a verklíky dotvárali hudobný charakter miest.

Foto: TASR/Dušan Hein
Okrem hudobnej produkcie budú mať návštevníci Flašinetiády možnosť zhliadnuť aj rôzne rozprávky a tvorivé dielne. Uskutoční sa aj súťaž o flašinet s najoriginálnejším zvukom a dizajnom.

Korene flašinetu údajne siahajú až do Ázie. V prvej polovici 18. storočia sa rozšíril v Európe. Veľké dielne na ich výrobu boli napríklad v Čechách a na Morave. Slovo flašinet je odvodené z francúzskeho slova flageolet – kolovrátok. Pôvodne sa pri ňom zabávali vyššie spoločenské vrstvy, hrávalo sa na ňom na zámkoch a v letných sídlach. Neskôr sa stal mechanickým juke-boxom v krčmách, hostincoch, na námestiach a trhoch.

Nástroje boli rozšírené najmä v Nemecku, vo Francúzsku, Švajčiarsku, v Poľsku, ale aj neďaleko vo Viedni. Najväčší rozmach dosiahli na prelome 19. a 20. storočia. Rozšírené boli v podstate do druhej svetovej vojny. S príchodom televízie a rozhlasu ustúpili a teraz sa využívajú len ako hobby.