Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Rozprávkové Vianoce sľubujú viac svetiel, 700 účinkujúcich

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Košické Vianoce odštartujú 4. decembra, hoci prvé podujatie sa začne už počas prvej adventnej nedele.

Košice 23. novembra (TASR) - Košická Hlavná ulica sa aj tento rok zmení na rozprávkovú vianočnú krajinu plnú vôní, chutí, svetiel a hlavne dobrej nálady. Sľubuje to mesto Košice, ktoré pre návštevníkov pripravilo program a niekoľko prekvapení pre celú rodinu. Tohtoročnou dominantou na Hlavnej je opäť vianočný stromček, smrek pochádzajúci z lesa pri Kojšove, ktorý má 50 rokov a meria 20 metrov.

Košické Vianoce odštartujú 4. decembra, hoci prvé podujatie sa začne už počas prvej adventnej nedele. Košičania dostanú do poštovej schránky obrázkový kalendár, ktorý ich bude sprevádzať programom. Mesto za tohtoročné sviatočné akcie zaplatí podobne ako po minulé roky asi 100.000 eur.

"Blížia sa najkrajšie sviatky v roku, ktoré by mali byť predovšetkým o dobrote a láske, tie sa v dnešnej hektickej dobe akosi vytrácajú. Je to ideálny čas na stretnutia s blízkymi v očarujúcom meste s jedinečnou rozprávkovou atmosférou," pozýva primátor Košíc Richard Raši.

Tohtoročné Košické rozprávkové Vianoce budú podľa neho typické tým, že pribudne veľké množstvo úplne novej výzdoby, najmä tej, ktorá svieti. "Vianočný stromček bude mať 1600 m novej výzdoby, ktorou bude obmotaný a bude tam 16.000 svetelných bodov, plus 100 výraznejších svetelných led bodov," priblížil Raši. Ťahákom podľa neho budú aj ľadové sochy, ktorých bude osem.

Vianočné trhy budú otvorené od 9.00 do 22.00 h. Tento rok sa budú môcť návštevníci zastaviť pri 52 stánkoch s pochúťkami, vínom, medovinou a suvenírmi. Súčasťou bude Primátorský punč, ktorého výťažok pomôže tým, ktorí to najviac potrebujú.

Dóm sv. Alžbety bude osvetlený v liturgických farbách, rozžiari sa 4. decembra. Pri Dolnej bráne zasvieti deväť metrov vysoká svetelná inštalácia stromčeka. Farbami budú hrať fontány medzi divadlom a Immaculatou. Pri Michalskej kaplnke, Spievajúcej fontáne, si opäť zaplávajú 3D ryby.

Košické Vianoce budú trvať do 23. decembra, čiže spolu 20 dní. Počas nich sa na pódiu vystrieda asi 700 účinkujúcich. Nebudú chýbať napr. slovenskí Beatles - skupina The Backwords, Fragile, Pavol Hammel či Katka Knechtová. Návštevníkov čakajú Vianoce s Dj-mi, ktorí namixujú najväčšie vianočné hity. Pre najmenších bude v parku za Immaculatou nachystaná veľká tvorivá dielňa v detskom ľadovom kráľovstve plná hier, súťaží či rozprávkových postavičiek. Ľadové kráľovstvo vznikne pred zrakmi divákov v parku pri Spievajúcej fontáne.

V Historickej radnici sa uskutoční tradičný Vianočný koncert mesta Košice. Duchovne naladený program bude pri Dolnej bráne, so živým Betlehemom s hercami a zvieratkami. Adventný veniec bude pri Urbanovej veži.

Košický Silvester myslí aj na najmenších. Detská oslava sa začne o 10.00 h, tvoriť ju budú rozprávky, pesničky a prekvapenia. Pre dospelých je pripravená hudobno-tanečná šou na Hlavnej ulici spojená s rozlúčkou so starým rokom a vítaním nového. Podľa Miroslava Klímu, vedúceho referátu kultúry a marketingu magistrátu mesta Košice, bude najväčším ťahákom tohtoročného Silvestra košické zoskupenie Peter Bič projekt. Na konci bohatého silvestrovského programu, ktorý odštartuje o 20.00 h bude ohňostroj.