Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Regióny

Rozprávky z Vlčích hôr predstavujú región Polonín očami žiakov v Snine

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk - Viktória Brincková

Na výzvu centra voľného času v Snine zapojiť sa do tvorby knihy zareagovalo viac ako 250 študentov z celého Slovenska, ktorí poslali svoje diela.

Snina 8. januára (TASR) - Kniha Rozprávky z Vlčích hôr predstavuje región severovýchodného Slovenska a Národný park Poloniny očami detí, žiakov a študentov. Obsahuje spolu 24 príbehov zameraných na prírodu, klimatickú krízu, rovnosť, odvahu a statočnosť. Projekt pomáha zvýšiť povedomie o Poloninách, uviedla pre TASR autorka projektu Oli Džupinková.

Na výzvu centra voľného času v Snine zapojiť sa do tvorby knihy zareagovalo viac ako 250 študentov z celého Slovenska, ktorí poslali svoje diela. Spomedzi nich porota zložená z umelcov a detí vybrala najlepšie príbehy. Polovicu rozprávok zverejnených v knihe napísali deti zo Sniny. Zástupkyňa riaditeľky Gymnázia v Snine Silvia Regecová ocenila regionálny charakter projektu a zdôraznila, že "deti mali možnosť písať o svojom kraji a regióne, pričom si všetky informácie sami študovali a vyhľadávali názvy rastlín či bytostí, ktoré tu boli."

Knihu ilustrovalo šesť umelkýň a finálny dizajn vytvoril jeden z popredných slovenských grafických dizajnérov Tomáš Kompaník. Projekt, iniciovaný počas pandémie autorkou projektu a jej priateľmi, mal za cieľ propagovať ich rodisko a rozvíjať detské písacie a čitateľské schopnosti, dodala pre TASR Džupinková.