Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Odsúdili aktérov tzv. veľkonočnej lúpeže, ukradli skoro 2 milióny eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Zo 14 bankomatov patriacich Slovenskej sporiteľni si odsúdení odniesli hotovosť vo výške 1,9 milióna eur.

Prešov 1. marca (TASR) – Krajský súd v Prešove na dnešnom pojednávaní zrušil rozsudok prvostupňového Okresného súdu v Prešove v celom rozsahu a uznal päticu obžalovaných za vinných z pokračujúceho obzvlášť závažného zločinu krádeže známej ako veľkonočná lúpež z roku 2013.

Odvolací súd dnes uložil trest odňatia slobody pre trojicu Marek Lipták, Daniel Jancusko a Dušan Hudák zhodne vo výške 13 rokov a dva mesiace so zaradením do ústavu na výkon trestu odňatia slobody s maximálnym stupňom stráženia a prepadnutia majetku. Jozefa Kmetza poslal na desať rokov do ústavu so stredným stupňom stráženia a Miroslav Petrišin dostal 12-ročný trest so stredným stupňom stráženia, a tiež prepadnutie majetku. Všetkým obžalovaným bol uložený ochranný dohľad v trvaní troch rokov. Zároveň povinnosť uhradiť škodu poškodenej spoločnosti a trest zhabania vecí. Rozhodnutie krajského súdu je dnešným dňom právoplatné. Obžalovaným končí vyšetrovacia väzba a nariaďuje sa im výkon trestu odňatia slobody. Informovala o tom hovorkyňa prešovských súdov Ivana Petrufová.

Pôvodne prvostupňový súd 8. septembra 2016 odsúdil Mareka Liptáka na 14-ročný trest odňatia slobody, trojicu Daniela Jancuska, Dušana Hudáka a Miroslava Petrišina zhodne na 13 rokov a dva mesiace a najmiernejší trest 11 rokov dostal Jozef Kmetz, ktorý ako jediný z nich nebol dovtedy súdne stíhaný.

K vykradnutiu bankomatov došlo na Zelený štvrtok 28. marca 2013 na východe Slovenska. Zo 14 bankomatov patriacich Slovenskej sporiteľni si odsúdení odniesli hotovosť vo výške 1,9 milióna eur. Polícii sa krátko po spáchaní skutku podarilo nájsť hotovosť vo výške 194.270 eur, ktorú vrátila poškodenej strane. Slovenská sporiteľňa mala aj ďalšie výdavky, a to s opravou bankomatov a zámkov.

Na dnešnom pojednávaní sa nezúčastnil Daniel Jancusko. Ostatní obžalovaní sa ku krádeži nepriznali. Obhajoba argumentovala tým, že „neexistujú priame dôkazy iba pochybné nepriame dôkazy a vykonštruované výpovede policajtov so Svidníka“. Obhajcovia tiež uviedli, že prvostupňový súd ich mandantom neumožnil právo záverečnej reči, mali len právo na posledné slovo.

Vyšetrovatelia od začiatku pracovali s verziou, že dnes už odsúdení mali komplicov z radov SBS-károv, ktorí mali bankomaty chrániť. Práve od nich mali získať kópie originálnych kľúčov do bankomatov a prístupové kódy do trezorov a od alarmov. Súd sa na začiatku procesu so šiestym obžalovaným dohodol na vine a treste a dostal šesť rokov a deväť mesiacov.