Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Rozvoj cyklodopravy v Prievidzi a Bojniciach určuje nová stratégia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Račko

Dokument dnes odobrili na svojom rokovaní prievidzskí mestskí poslanci, tí bojnickí sa ním budú zaoberať ešte tento týždeň.

Prievidza 27. marca (TASR) - Analýzu súčasného stavu cyklodopravy, jej budúci rozvoj aj s ohľadom na plánované budovanie novej cyklotrasy v Prievidzi a Bojniciach určuje nová stratégia. Dokument dnes odobrili na svojom rokovaní prievidzskí mestskí poslanci, tí bojnickí sa ním budú zaoberať ešte tento týždeň.

Stratégia rozvoja cyklodopravy na území dvojice hornonitrianskych miest reaguje najmä na projekt budúcej cyklotrasy, ktorú majú v pláne samosprávy financovať z fondov Európskej únie. "Zámerom tejto stratégie je overiť koncepčnosť našej projektovej dokumentácie s nejakým širším záujmovým územím, čo je vlastne požiadavka ministerstva pri podaní žiadosti. Keďže Trenčiansky samosprávny kraj ešte v tej dobe nemal žiadny materiál, bolo nám odporučené národným cyklokoordinátorom vypracovať si tento koncepčný materiál," ozrejmil jeden z autorov stratégie Roman Veselý.

Myšlienka vybudovania spoločnej cyklotrasy pre Prievidzu a Bojnice vznikla na základe podnetov od obyvateľov Prievidze, volebného výboru obvodu č. 3 a mesta Bojnice. Podľa spracovanej štúdie má na katastrálnom území Prievidze dĺžku 4,3 km a na katastrálnom území Bojníc 4,7 km. Náklady na jej vybudovanie by mali dosiahnuť asi 1,3 milióna eur. Záujmom samospráv je projekt financovať z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). O financie zatiaľ nepožiadali, dôvodom mali byť chýbajúce dokumenty zo strany Bojníc.

Stratégia cyklodopravy, ako ozrejmil Veselý, obsahuje aj analytickú časť, v ktorej zmapovali autori všetky existujúce cyklotrasy, značenie, infraštruktúru. "V nadväznosti na to bola navrhnutá koncepčná sieť celej infraštruktúry," dodal.