Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Rudno n. Hronom chce obnoviť námestie aj pamätník padlým

Na snímke budova viac ako 100 rokov starej školy v Rudne nad Hronom, v ktorej vznikne desať nových bytov. Rudno nad Hronom, 26. februára 2016. Foto: TASR - Jana Vodnáková

Samospráva by tiež chcela získať prostriedky z programu rozvoja vidieka na rekonštrukciu viacúčelovej budovy, kde sídli obecný úrad a nachádza sa tam aj kultúrny dom.

Rudno nad Hronom 29. februára (TASR) - Do obnovy námestia, ale aj do rekonštrukcie kultúrneho domu a obecného úradu by sa chcela v budúcnosti pustiť samospráva v obci Rudno nad Hronom v okrese Žarnovica. Podľa starostu Mariána Šurjanského chcú obnoviť aj vzhľad Pamätníka obetiam II. svetovej vojny, ktorý je situovaný v centre dediny.

Ako priblížil, pamätník bol postavený ešte v roku 1971. V súčasnosti je ohradený a ani jeho stav už nie je najlepší. Preto by ho chceli pretvoriť a otvoriť verejnosti. Podľa Šurjanského tak ostane pietnym miestom, ale zároveň bude verejným priestranstvom, kde si budú môcť ľudia posedieť a stretnúť sa.

V blízkosti obecného úradu plánuje obec zároveň odkúpiť nevyužívaný pozemok, na ktorom by chcela spraviť oddychovú zónu pre deti a mladých, či mamičky s deťmi. Zámer odkúpiť pozemok už podľa jeho slov odsúhlasilo aj obecné zastupiteľstvo.

Samospráva by tiež chcela získať prostriedky z programu rozvoja vidieka na rekonštrukciu viacúčelovej budovy, kde sídli obecný úrad a nachádza sa tam aj kultúrny dom. Budova je totiž podľa starostu v zlom stave, zateká do nej, a preto je naplánovaná oprava strechy, výmena okien a tiež jej zateplenie. Cieľom je zníženie energetickej náročnosti budovy. Okrem toho projekt počíta s vybudovaním bezbariérového prístupu do objektu.