Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

VIDEO: Rušeň Sergej, ktorý si zahral po boku G. Clooneyho, ožil

Podvihorlatský železničný spolok zorganizoval IV. Deň železnice v areáli rušňového depa v Humennom 3. septembra 2016. Na snímke zrekonštruovaná ruská ťažká lokomotíva Sergej, ktorá učinkovala aj v hollywoodskom filme Peacemaker. Foto: TASR- Roman Hanc

Slávnostné naštartovanie Sergeja i jeho krst sa uskutočnil v rámci štvrtého ročníka Dňa železnice v Humennom

Humenné 3. septembra (TASR) - Dieselový rušeň Sergej, ktorý si pred 20 rokmi zahral v slávnom hollywoodskom filme Stevena Spielberga Peacemaker po boku Georgea Clooneyho, dnes slávnostne ožil. Pre TASR to potvrdil podpredseda Podvihorlatského železničného spolku (PŽS) Dominik Drevický.

Podvihorlatský železničný spolok zorganizoval IV. Deň železnice v areáli rušňového depa v Humennom 3. septembra 2016. Na snímke motorová časť zrekonštruovanej ruskej ťažkej lokomotívy Sergej, ktorá učinkovala aj v hollywoodskom filme Peacemaker.
Foto: TASR - Roman Hanc


Podľa jeho slov rušeň Sergej pochádza zo zbierok múzejno-dokumentačného centra v Bratislave. „Do Humenného prišiel približne pred rokom. Vtedy to bola v podstate kopa šrotu na koľajniciach, ktorá bola ťahaná, pretože nebola schopná sa pohybovať vlastnou silou,“ uviedol Drevický s tým, že po niekoľkých mesiacoch intenzívnej prípravy ho mohli opäť naštartovať.

VIDEO: Zrekonštruovaný hollywoodský rušeň Sergej z filmu Peacemaker predstavili v Humennom


Vo filme bol natretý nazeleno, ale táto farba nebola vtedy oficiálnou na železniciach, preto ho po natáčaní opäť premaľovali načerveno. „Jeho výkon je 2000 koní,“ vysvetlil Drevický. V regióne boli tieto rušne známe tým, že ich nasadzovali na ťažké nákladné vlaky, ktoré vozili tovar a materiál na výstavbu vodnej nádrže. „Kedysi sa o nich hovorilo, že postavili Starinu,“ dodal.

Slávnostné naštartovanie Sergeja i jeho krst sa uskutočnil v rámci štvrtého ročníka Dňa železnice v Humennom, na ktorom organizátori predstavujú verejnosti to najlepšie z histórie, ale aj to najmodernejšie, čo železnica na východnom Slovensku ponúka. „Počas dnešného dňa mohli ľudia zažiť jazdu parným vlakom na trase z Humenného do Stakčína a naspäť a zároveň sme trošku histórie vrátili na koľaje z Humenného do Medzilaboriec a naspäť, kde premával historický motorový vlak s drevenými lavicami a pieckou vo vnútri,“ konkretizoval podpredseda PŽS.

VIDEO:HUMENNÉ: IV. Deň železnice


Deti si zas mohli vyskúšať jazdu na špeciálnom rušni na baterky, pripravený bol aj vláčik na kolesách, ktorý ich odviezol z depa až na námestie k fontáne lásky a späť. „Ten nám priviezli naši priatelia z Poľska spolu s Porsche, ktoré je upravené tak, aby premávalo na koľajnici,“ vysvetlil Drevický.

VIDEO: Na IV. Dni železnice v Humennom zaujalo aj auto na železničných kolesách- Porschelino