Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Rusíni vyhlásili rok 2017 za Rok Adolfa Dobrianského

Rusíni, ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Rusíni chcú svojimi najbližšími aktivitami zviditeľniť túto historickú osobnosť, k čomu by mala prispieť aj záchrana jeho rodného domu – starej fary v obci Rudlov (okres Vranov nad Topľov).

Prešov 3. apríla (TASR) – Milan Pilip sa stal predsedom rusínskej platformy, v ktorej sú zjednotené rusínske občianske združenia, profesionálne inštitúcie a nezávislí aktivisti. Na tento post ho zvolili delegáti 18. zasadnutia Okrúhleho stola Rusínov Slovenska (OSRS) na svojom rokovaní v sobotu 2. apríla v Prešove. TASR o tom dnes informoval hovorca OSRS Peter Medviď, ktorý doplnil, že Pilip strieda vo funkcii Andreja Ligu.

OSRS si po roku volilo aj ďalších členov predsedníctva. Jeho novými členmi sa stali Jakub Tuleja, ktorý bude zastávať funkciu tajomníka, v ktorej vystrieda Pilipa, Imrich Cuper bude zástupcom organizácií a Teodózia Lattová bola zvolená ako zástupkyňa individuálnych členov. V predsedníctve zostáva naďalej Ján Lipinský, člen Výboru pre národnostné menšiny a etnické skupiny za rusínsku národnostnú menšinu, ktorý je členom predsedníctva ex offo (z úradnej moci) a Peter Medviď ostáva vo funkcii hovorcu.

Medzi najdôležitejšie body programu podľa Medviďa patrilo prerokovanie blížiaceho sa 200. výročia od narodenia významného rusínskeho národného buditeľa Adolfa Dobrianského, ktorý bol prvým poslancom v Uhorskom sneme za Horné Uhorsko a ako poslanec v ňom obhajoval práva Rusínov aj Slovákov. Mal priateľský vzťah k slovenskému národu čo potvrdzuje, že bol jedným zo zakladajúcich členov Matice Slovenskej. Pri príležitosti okrúhleho výročia od jeho narodenia OSRS vyhlásil rok 2017 za Rok Adolfa Dobrianského.

Rusíni chcú svojimi najbližšími aktivitami zviditeľniť túto historickú osobnosť, k čomu by mala prispieť aj záchrana jeho rodného domu – starej fary v obci Rudlov (okres Vranov nad Topľov), kde by mala vzniknúť Dobrianskeho pamätná izba so stálou expozíciou. O možnostiach záchrany budovy už prebehli prvé stretnutia s predstaviteľmi Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku, ktorá ju vlastní.

Bardejovčan Milan Pilip je rusínsky aktivista, predseda Miestnej organizácie Rusínskej obrody na Slovensku v Bratislave, ktorý stál pri zrode OSRS. Je absolventom politológie na Prešovskej univerzite v Prešove. V rodnom Bardejove je poslancom mestského zastupiteľstva, do ktorého bol zvolený ako nezávislý kandidát. Pôsobí na Ministerstve obrany Slovenskej republiky.