Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 30. máj 2024Meniny má Ferdinand
< sekcia Regióny

O ruštinu rastie záujem najmä na východe Slovenska

Ilustračné foto Foto: TASR

Zvýšený záujem o vyučovanie ruštiny v radoch stredoškolákov pre TASR potvrdila aj Viera Nižníková, pedagogička, pôsobiaca aj v Metodicko-pedagogickom centre Prešov.

Bratislava 20. apríla (TASR) - O ruštinu ako druhý jazyk rastie záujem najmä na východnom Slovensku.

Pre TASR to potvrdili počas prezentácie nových učebníc ruského jazyka Klass učiteľka Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Prešove Viera Nižníková i manažérka Pedagogického vydavateľstva Klett Eva Alexyová. Prezentácia sa uskutočnila tento týždeň v Ruskom centre vedy a kultúry (RCVK) v Bratislave a na podujatie prišli učiteľky a učitelia ruského jazyka z Prešova, Levíc, Piešťan, Trenčína, Žilina a Bratislavy.

"Naše vydavateľstvo vydáva české a slovenské učebnice a odvtedy, ako sa angličtina zadefinovala ako prvý cudzí jazyk, vidíme väčší dopyt po vyučovaní ruského jazyka. Na východe Slovenska si v školách ako druhý jazyk vyberajú ruštinu," povedala predstaviteľka vydavateľstva. "Momentálne cítime zvýšený dopyt" po učebniciach ruštiny, práve preto sa usilujeme podporovať vyučovanie či už doplnkovým materiálom, alebo elektronickou učebnicou," vysvetlila Alexyová a dodala: "Momentálne má ruština veľký boom na Slovensku ako druhý jazyk".

Fakt zvýšeného záujmu o vyučovanie ruštiny v radoch stredoškolákov pre TASR potvrdila aj Viera Nižníková. Táto pedagogička, pôsobiaca aj v Metodicko-pedagogickom centre Prešov, pri prezentácii zdôraznila, že prednosťou učebníc Klass "je živá ruština, to znamená súčasná ruština, ktorá je pre mladých ľudí veľmi, veľmi atraktívna".

"Všetky naše učebnice sú moderne spracované. Čo sa týka ruského jazyka, pred troma rokmi sme videli, že slovenskí študenti by potrebovali nejaký moderný materiál, v ktorom sa ruština už bude ponímať v modernejšom štýle," pokračovala Eva Alexyová. Všetky témy zahrnuté do učebníc sú atraktívne spracované pre mladých ľudí, študentov stredných škôl, uviedla. V roku 2013 vydavateľstvo pripravilo elektronickú učebnicu Klass, lebo "vidíme, že táto nová generácia má záujem o digitálne spracované učebnice," podčiarkla. Pedagogické vydavateľstvo ďalej vychádza žiakom i pedagógom v ústrety tým, že má rôzne podpory na internete, sú to on-line cvičenia, extra pracovné zošity, aby sa rozšírila tematika, obsiahnutá v tlačenej podobe, vysvetlila Eva Alexyová.

Nová trojdielna sada učebníc Klass (Klass 1, Klass 2 a Klass 3) je určená na vyučovanie ruštiny ako druhého cudzieho jazyka na slovenských stredných školách. Zodpovedajú požiadavkám pre jednotlivé úrovne Spoločného európskeho referenčného rámca. Autorkami učebníc Klass 1, Klass 2 a Klass 3 sú Natália Orlova, Miroslava Kožušková a Marta Vágnerová, slovenské vydanie pripravila Oľga Kuželová.