Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

V okrese Zvolen počet respiračných ochorení mierne klesol

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Najvyššiu chorobnosť na ARO hlásili lekári vo vekovej skupine dospelých nad 60 rokov.

Zvolen 9. januára (TASR) - V okrese Zvolen sa v prvom týždni nového roka znížil počet prípadov akútnych respiračných ochorení (ARO) o tri percentá. Ochorenia hlásilo 46 percent lekárov pre deti a dorast 31 percent pre dospelých. TASR to potvrdila vedúca oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva vo Zvolene Jana Sitášová.

Ako dodala, celkovo lekári hlásili 402 akútnych respiračných ochorení. Z toho chrípke podobných ochorení bolo v 1. kalendárnom týždni tohto roka 80. "Je to takmer 20 percent z počtu všetkých ARO," objasnila. Podľa jej slov najvyššiu chorobnosť na ARO hlásili lekári vo vekovej skupine detí do päť rokov. "Priebeh ochorení nebol komplikovaný v žiadnom prípade," spresnila. V minulom týždni evidovali vo Zvolenskom okrese tri prípady ochorenia COVID-19.

Sitášová uviedla, že v okrese Detva sa v prvom týždni roka 2024 zvýšil počet prípadov akútnych respiračných ochorení o takmer 19 percent. Ochorenia hlásilo 31 percent lekárov pre dospelých. Celkovo hlásili 181 akútnych respiračných ochorení. Chrípke podobných ochorení bolo v 1. kalendárnom týždni tohto roka 15. Podľa RÚVZ je to viac ako osem percent z počtu všetkých ARO.

Najvyššiu chorobnosť na ARO hlásili lekári vo vekovej skupine dospelých nad 60 rokov. "Priebeh ochorení bol komplikovaný u 41 ľudí," reagovala. Ochorenia komplikovali zápaly dutín i pľúc. "V minulom kalendárnom týždni evidujeme v Detvianskom okrese tri prípady ochorenia COVID-19," ukončila.