Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

V Ružinove sa odborníci venovali pomoci a prístupu k týraným deťom

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Bezplatný vzdelávací projekt v Ružinove bol zameraný na to, ako odhaliť prvé náznaky týraného dieťaťa v škole.

Bratislava 20. januára (TASR) – O adresnej a efektívnej pomoci týraným deťom dnes na pôde bratislavského Ružinova diskutovali zástupcovia štátnej správy, školstva, samosprávnych orgánov a polície. Vo veľkej sále ružinovského miestneho úradu sa zišlo 160 účastníkov vzdelávacieho projektu o prevencii sekundárnej viktimizácie detí.

Bezplatný vzdelávací projekt v Ružinove bol zameraný na to, ako odhaliť prvé náznaky týraného dieťaťa v škole a na to, ako by sa mali zástupcovia príslušných inštitúcií profesionálne správať k obeti týrania.

Trojhodinové školenie viedli riaditeľka neziskovej organizácie Centrum Slniečko Marianna Kováčová a právnička Sylvia Gancárová, ktorá dlhé roky pôsobila ako vyšetrovateľka. "Denne sa stretávame s bolesťou týraných detí a počúvame otázky, ktoré človeka chytia za srdce, preto je dôležité skoordinovať aktivity všetkých inštitúcií a spojiť svoje sily," objasnila Kováčová.

Spoločné úsilie ocenil aj Karel Molin, riaditeľ Národného koordinačného strediska pre riešenie problematiky násilia na deťoch. "Je dôležité, aby bol systém ochrany detí posilnený na všetkých možných úrovniach," zdôraznil.

Bratislavský Ružinov je vôbec prvou časťou, ktorá takéto školenie zorganizovala. "Osud detí nie je nikomu z nás ľahostajný. Keď je možnosť, ako sa dozvedieť viac o tom, ako správne podať týraným deťom pomocnú ruku, určite sme za," povedal starosta Ružinova Dušan Pekár.