Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

VIDEO: Ružomberčania takmer hodinu blokovali hlavný cestný ťah

Foto: TASR/Romana Buganová

Cez Ružomberok denne prejde 30.000 až 40.000 áut. Táto dopravná záťaž spôsobuje aj znečisťovanie životného prostredia.

Ružomberok 23. júna (TASR) - Ružomberčania dnes o 16.30 h už po druhý v tomto mesiaci zablokovali hlavnú križovatku pri tamojšom celulózovo-papierenskom podniku Mondi SCP. Protestmi chcú dosiahnuť urýchlenú dostavbu diaľničného obchvatu. Hlavná dopravná tepna bola neprejazdná takmer hodinu, v dôsledku čoho sa na cestách tvorili dlhé kolóny.

"Už veľa termínov na dostavbu tohto diaľničného úseku sa nedodržalo, stanovujú sa ďalšie nové a nové, ktoré sa opäť nedodržia. Reálna situácia je veľmi zlá, občania sa začínajú búriť a prejavovať občiansku nespokojnosť, lebo je zrejmé, že na strednom Slovensku sa nebudujú moderné cesty. Ten progres, ktorý všetci očakávajú, sa nedostavuje a ten je spojený s modernou cestnou sieťou, pretože práve tá priláka investorov," povedal primátor Ružomberka Igor Čombor.

Foto: TASR/Romana Buganová


Cez Ružomberok denne prejde 30.000 až 40.000 áut. Táto dopravná záťaž spôsobuje aj znečisťovanie životného prostredia. To je jeden z hlavných dôvodov, prečo sa ľudia dnes rozhodli protestovať. "Je niečo hrozné, koľko prachu sa mi za týždeň cez okná nazbiera do bytu. Premávka je taká veľká, že ráno mám problém prejsť do práce. Obchvat mal byť už dávno postavený," uviedol pre TASR Miroslav Kochlica z Ružomberka, ktorý sa dnes zapojil do blokády.



S výstavbou diaľničného úseku D1 Hubová - Ivachnová sa začalo v decembri 2013. Podľa pôvodných plánov mal byť dokončený už tento mesiac, práce sú však pozastavené už viac ako dva roky. "Národná diaľničná spoločnosť intenzívne rieši problém dokončenia tohto úseku. Intenzívne rokujeme so zástupcami Európskej komisie a JASPERS o tom, ako čo najskôr túto stavbu ukončiť. Predpokladáme, že stavebné práce na úseku by sa mali rozbehnúť v druhej polovici tohto roka," ozrejmila hovorkyňa spoločnosti Michaela Michalová.

"Protesty budú narastať a rozšíria sa asi aj pred ministerstvo dopravy, alebo Úrad vlády do Bratislavy. Ľudia sa začínajú zo zúfalstva odhodlávať k čím ďalej viacej ostrejším protestom," dodal Čombor.
Foto: TASR/Romana Buganová

Foto: TASR/Romana Buganová