Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Históriu vojenskej nemocnice v Ružomberku mapuje nová publikácia

Na snímke autori Anton a Antonín Hruboňovci a krstný otec Peter Rendek počas krstu knihy 15. júna 2017. Foto: Na snímke autori Anton a Antonín Hruboňovci a krstný otec Peter Rendek počas krstu knihy 15. júna 2

Podľa zástupcu riaditeľa nemocnice Ľubora Michňu má kniha obrovský význam, keďže doteraz sa im pre rôzne prekážky žiadnu nepodarilo vydať.


Ružomberok 15. júna (TASR) - Najstaršie dejiny Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) SNP - fakultnej nemocnice v Ružomberku, keď sa v preplnených barakoch tlačili stovky hospitalizovaných vojakov alebo keď sa ako súčasť liečebnej terapie pacientom podávalo biele víno či koňak, mapuje kniha s názvom Vojenská nemocnica v Ružomberku na historických pohľadniciach a fotografiách. Publikáciu dnes v priestoroch ružomberskej nemocnice slávnostne uviedli do života autori Anton a Antonín Hruboňovci a krstný otec Peter Rendek.

"Vydať túto publikáciu sme sa rozhodli preto, že o histórii ružomberskej vojenskej nemocnice, i keď má viac ako 100 rokov, do súčasnosti nevyšla žiadna rozsiahlejšia práca. Druhým dôvodom je to, že ma to baví. Zbieram totiž dobové pohľadnice, ktoré tvoria gro tejto monografie. Popri tom som natrafil aj na veľa fotografií areálu nemocnice či bývalých zamestnancov," povedal pre TASR autor Antonín Hruboň, ktorý je zároveň prednosta Kliniky vnútorného lekárstva ÚVN.

Publikovanú kolekciu historických pohľadníc a fotografií, zachytávajúcu počiatky nemocnice, jej rozvoj, ale aj bežný život v nej v období Rakúsko-Uhorska, Československej republiky a Slovenského štátu, dopĺňajú sprievodné texty prezentujúce jej históriu rámcovanú rokmi 1914 až 1945. "Náš výskum prebiehal niekoľko rokov v archívoch na území Českej republiky, Slovenska, Rakúska a Maďarska," doplnil spoluautor Anton Hruboň. Publikácia je určená najmä dolnoliptákom. "Mnohí môžu na historických fotografiách nájsť svojich starých rodičov či prastarých rodičov," skonštatoval.

Podľa zástupcu riaditeľa nemocnice Ľubora Michňu má kniha obrovský význam, keďže doteraz sa im pre rôzne prekážky žiadnu nepodarilo vydať. "ÚVN v Ružomberku mala už dávno takúto publikáciu vydať. Priestor pre oživenie obrazov jej niekdajšieho vzhľadu poskytlo aj nedávno uplynulé sté výročie jej založenia. Je to fantázia, pretože táto kniha vykrýva všetky biele miesta v histórii nemocnice," skonštatoval.