Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Ružomberok sa snaží zbaviť nepríjemného prívlastku najprašnejšie mesto

Medzi konkrétne mestom uskutočňované opatrenia na zlepšenie situácie patrí zvýšená intenzita zametania ulíc a miestnych komunikácií.

Ružomberok 30. mája (TASR) – Ružomberská radnica sa usiluje zbaviť nepríjemného prívlastku, ktorý označuje metropolu dolného Liptova dlhodobo za jedno z najprašnejších slovenských miest. S finančnou podporou celulózo-papierenského koncernu Mondi SCP pripravuje vykonanie podrobnej analýzy na presné určenie zdrojov prachu a pomeru ich podielov na znečistení ovzdušia.

„Zatiaľ poznáme len potenciálnych pôvodcov od dopravy cez väčšie či menšie lokálne zdroje znečistenia až po vzdialené prílety tuhých znečisťujúcich látok. Čo zatiaľ nepoznáme, je podiel príspevku jednotlivých subjektov. Práve preto chceme objednať a v najbližšom období zrealizovať detailnú analýzu prašnosti,“ uviedol pre TASR viceprimátor Miroslav Zuberec.

Medzi konkrétne mestom uskutočňované opatrenia na zlepšenie situácie patrí podľa neho zvýšená intenzita zametania ulíc a miestnych komunikácií, naliehanie na štátnu správu v záujme urýchlenej výstavby Ružomberčanmi túžobne očakávaného diaľničného obchvatu. Dôležitým opatrením je postupné znižovanie ceny tepla prostredníctvom centrálneho zásobovania, aby sa stalo atraktívnejším pre ďalších odberateľov.

„To, či Ružomberok je alebo nie je najprašnejším mestom na Slovensku, vychádza zo štatistík. Treba sa pozrieť, ako spoľahlivé sú tie čísla a kde sa merajú. Podľa oficiálnych štatistík vychádza, že v Ružomberku je problém s prachom. Aktuálnu situáciu považujem za pohybujúcu sa dobrým smerom, už len preto, že bola vytvorená komisia zložená z ľudí, ktorí dokážu ozaj niečo urobiť, nielen sa sťažovať,“ zdôraznil prezident Mondi SCP Roman Senecký.

Každý zo zdrojov znečistenia musí podľa neho prispieť k celkovému riešeniu. „V prípade dopravy je to jednoznačne dostavba diaľnice, ktorá pomery zmení dramaticky k lepšiemu. Množstvo tuhých znečisťujúcich látok unikajúcich z vykurovacích systémov obydlí môže ovplyvniť prakticky každý. Preto sme ako producent tepla zlacnili jeho cenu, aby sa stalo výhodnejšou čistejšou alternatívou,“ vysvetlil.

„Hlavným príspevkom na znižovanie nášho podielu sú pokračujúce nákladné investície do výrobných zariadení. Budujeme nový regeneračný kotol a najnovšie bola schválená s tým súvisiaca investícia do výstavby novej vápennej pece, ktorá zníži až o štyri pätiny množstvo sypkého materiálu a nutnosť jeho prevozu kamiónovou dopravou,“ spresnil prezident Mondi SCP.