Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Regióny

Ružomberká nemocnica má nové priestory Ústavu bioptickej diagnostiky

Na snímke vpravo primár Adrian Kališ, vľavo minister obrany SR Martin Sklenár počas pondelňajšej návštevy nových priestorov ústavu. V Ružomberku, 28. augusta 2023. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

V ústave skúmajú vzorky na základe odberu od pacientov. Na základe ich vyšetrenia sa následne rozhoduje o ďalšom postupe liečby.

Ružomberok 28. augusta (TASR) - V hlavnom areáli Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) v Ružomberku otvorili moderné priestory pre Ústav bioptickej diagnostiky. Ako priblížil primár ústavu Adrian Kališ, kým predtým fungovali len v provizórnych priestoroch, tie nové patria medzi špičku v česko-slovenskom priestore.

V ústave skúmajú vzorky na základe odberu od pacientov. Na základe ich vyšetrenia sa následne rozhoduje o ďalšom postupe liečby. "Robíme diagnostiku pre živých ľudí. Niekedy sú naše rozhodnutia veľmi ťažké. Ľuďom často zmeníme život o 180 stupňov. Do nemocnice prídu ako relatívne zdraví a odídu napríklad s diagnózou nádorového ochorenia. Naše nové pracovisko sa radí medzi špičku nielen v rámci Slovenska a budeme sa snažiť z týchto priestorov urobiť čo najviac pre pacientov," povedal Kališ.

Dodal, že v novom začnú fungovať od 18. septembra. Poznamenal, že predchádzajúce priestory boli 20 rokov provizóriom, nevyhovovali veľkosťou ani svetlom. "Je to pre nás obrovský skok vpred," vysvetlil primár.

Na snímke pracovníci v nových priestoroch ústavu.
Foto: TASR - Miroslava Mlynárová


Novinky vo vojenskej nemocnici považuje minister obrany Martin Sklenár za absolútny prínos pre pacienta. Vyzdvihol, že nemocnica robí dobré meno na Slovensku aj v zahraničí a poskytuje špičkovú starostlivosť v mnohých oblastiach. "Budeme v tom chcieť pokračovať a snažiť sa, aby si udržala toto popredné miesto," deklaroval.

Financie nemocnica získala na základe transferu z rezortu obrany. Podľa riaditeľa ÚVN Roberta Rusnáka bola rekonštrukcia nevyhnutná najmä z hľadiska napredovania ústavu. Podotkol, že už bolo potrebné revitalizovať priestorové i technické vybavenie. "Rekonštrukcia prostredia stála približne 800.000 eur, investícia do prístrojového vybavenia bola na úrovni 550.000 eur," vyčíslil Rusnák.