Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

V okrese Komárno uhynuli ďalšie labute a zaznamenali nové ohnisko

Ilustračná snímka Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Potvrdil to riaditeľ RVPS Komárno Štefan Miholics s tým, že v ten istý deň boli telá uhynutých labutí pozbierané príslušníkmi Hasičského a záchranného zboru v Komárne v súčinnosti s RVPS Komárno.

Komárno 31. januára (TASR) - Úhyn 16 voľne žijúcich labutí zaznamenala Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) Komárno v pondelok (30. 1.) v časti Koložský kanál medzi mestom Komárno a obcou Iža v okrese Komárno. Pre TASR to potvrdil riaditeľ RVPS Komárno Štefan Miholics s tým, že v ten istý deň boli telá uhynutých labutí pozbierané príslušníkmi Hasičského a záchranného zboru v Komárne v súčinnosti s RVPS Komárno.

Podľa jeho slov keďže ide o potvrdené ohnisko úhynov voľne žijúceho vtáctva na vtáčiu chrípku, telá na vyšetrenie do Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu vo Zvolene zaslané neboli a boli považované za pozitívne na vírus vysokopatogénnej aviárnej influenzy subtypu H5N8, čiže na vírus vtáčej chrípky.

Okrem toho bola v pondelok vo večerných hodinách na vírus vtáčej chrípky potvrdená pozitivita jednej uhynutej labute, ktorej úhyn RVPS Komárno zaznamenala v piatok (27. 1.). K jej úhynu došlo v novej oblasti - na hranici katastrálnych území mesta Kolárovo a obce Kameničná v okrese Komárno.

Podľa Miholicsa je celá táto oblasť v karanténe a platia v nej veterinárne opatrenia na kontrolu chorôb zvierat.