Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Regióny

Rybníček: Stojíme za stavebným úradom ohľadom búrania v areáli Meriny

Na snímke primátor mesta Trenčín Richard Rybníček počas tlačovej konferencie k postupu Stavebného úradu mesta Trenčín v súvislosti so zbúraním budovy - pamiatky v bývalom areáli textilnej fabriky Merina 11. septembra 2023 v Trenčíne. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Ako dodal, budova v areáli bývalej Meriny bola tesne pred kolapsom a bola nerekonštruovateľná.

Trenčín 11. septembra (TASR) - Vedenie mesta Trenčín plne stojí za stavebným úradom Trenčín v súvislosti s rozhodnutím zbúrať pamiatkovo chránenú budovu v areáli bývalej textilnej fabriky Merina. V pondelok o tom informoval primátor Trenčína Richard Rybníček.

"Mesto Trenčín v ničom nepochybilo. Odmietame byť obeťami nekompetentných a zlých rozhodnutí ústredných orgánov štátnej správy. Ak si štát v oblasti legislatívy o ochrane pamiatok neurobí poriadok, tak podobných situácií bude viac a štát sa bude báť o ďalšie pamiatky na Slovensku. Bude sa o ne báť preto, že nie je schopný prijať také zákony, aby skutočne chránili pamiatky," skonštatoval Rybníček s tým, že štát sa iba tvári, že pamiatky chráni.

Ako dodal, budova v areáli bývalej Meriny bola tesne pred kolapsom a bola nerekonštruovateľná. "Pre mňa je dôležitá ochrana životov obyvateľov," zdôraznil primátor.

Podľa trenčianskeho viceprimátora Jána Forgáča tvrdenia pamiatkarov a ministerstva kultúry o tom, že o stave budovy a jej búraní nevedeli, nie sú pravdivé. V auguste minulého roka vlastník budovy doručil stavebnému úradu v Trenčíne posudok, v ktorom sa konštatuje havarijný stav stavby a fakt, že budovu nie je možné opraviť, a žiada stavebný úrad vydať ústny príkaz na odstránenie stavby.



"Stavebný úrad posunul posudok Krajskému pamiatkovému úradu (KPÚ) v Trenčíne. V októbri 2022 doručil KPÚ stavebnému úradu kontraposudok, v ktorom sa konštatuje, že stav budovy síce je havarijný, ale že je možné stavbu opraviť. Ústav súdneho inžinierstva následne vydal v júli tohto roku supervízorský posudok. Podľa neho bola stavba jednoznačne v havarijnom stave, nie je ju možné hospodárne opraviť a bezprostredne ohrozuje životy a zdravie osôb," zdôraznil Forgáč.

Stavebný úrad na základe posudku zastavil zabezpečovacie konanie a v zmysle zákona spustil konanie o odstránení stavby. Vlastník stavby podľa Forgáča 28. augusta kontaktoval pracovníčku stavebného úradu s tým, že v noci došlo k deštrukcii jednej z obvodových stien. Po obhliadke za účasti statika zo Slovenskej technickej univerzity vydala pracovníčka stavebného úradu ústne nariadenie stavbu odstrániť. Ústne a o dva dni aj písomne o tom informovala KPÚ Trenčín.

Proti zbúraniu budovy protestovalo Ministerstvo kultúry SR, pamiatkový úrad avizoval podanie na prokuratúru. V prípade začala z vlastnej iniciatívy konať Generálna prokuratúra SR.