Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 9. jún 2024Meniny má Stanislava
< sekcia Regióny

Vychádzku s archeológom môžete zažiť v Štiavnických Baniach

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Na záver bude prehliadka areálu šachty Karol so základmi pôdorysu technického zariadenia gápľa zo 17. storočia a jeho stredového nosného kameňa, pôvodne z rudného mlyna zo 14. storočia.

Štiavnické Bane 15. júna (TASR) - Vychádzka s archeológom Jozefom Labudom po historických baníckych pamiatkach Štiavnických Baní sa uskutoční v piatok (16. 6.) od 15.00 h. Podujatie sa koná v rámci každoročných Európskych dní archeológie a pri príležitosti 30. výročia zápisu Banskej Štiavnice a okolia do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Ako informuje Slovenské banské múzeum (SBM) v Banskej Štiavnici, účastníci majú zraz pred Obecným úradom v Štiavnických Baniach, kde sa dozvedia základné informácie o histórii obce a archeologických výskumoch SBM v tejto lokalite.

"Potom sa presunieme k Piargskej bašte, kde je dnes Múzeum astronóma M. Hella a kde bol realizovaný archeologický výskum," uvádza ďalej SBM. "Nasleduje prehliadka časti pôvodnej fortifikácie obce z obdobia 17. storočia, keď sa vďaka nedávnym archeologickým výskumom podarilo zistiť časti základového muriva opevnenia a kruhovej bašty známej doteraz len z archívnych vyobrazení," dodáva.

Na záver bude prehliadka areálu šachty Karol so základmi pôdorysu technického zariadenia gápľa zo 17. storočia a jeho stredového nosného kameňa, pôvodne z rudného mlyna zo 14. storočia, spojená s predstavením výsledkov archeologického výskumu SBM v rokoch 2021 - 2022.

SBM chce týmto podujatím predstaviť UNESCO územie Banskej Štiavnice ako väčšieho celku a upozorniť verejnosť, že svetové dedičstvo sa nenachádza len v centre mesta, v pamiatkovej rezervácii, ale aj v širokom okolí.