Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Regióny

S prvou etapou obnovy ihriska v B. Bystrici sa začne už v tomto roku

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jozef Poliak

Autorstvo tohto diela sa dlhé roky pripisovalo Karolovi Lackovi.

Banská Bystrica 2. novembra (TASR) – Niekdajšie detské ihrisko Hexagon v parku pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici sa dočká obnovy pod dohľadom krajského pamiatkového úradu. Už tento rok sa začne s jej prvou etapou, v rámci ktorej sa spracuje dokumentácia, zhotovia sa formy a začne sa s výrobou jednotlivých prefabrikovaných dielcov. TASR o tom vo štvrtok informovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Autorstvo tohto diela sa dlhé roky pripisovalo Karolovi Lackovi. Kurátorka Stredoslovenskej galérie a historička umenia Zuzana Leškanič Majlingová však zrealizovala podrobný výskum a zistila, že pravým autorom diela bol priemyselný dizajnér Ján Ondrejovič. Následne nadviazala kontakt s dedičmi a spracovala archívne materiály, ktoré poskytla samospráve.

"Odborná verejnosť aj obyvatelia nás neraz žiadali, aby sme pristúpili k jeho obnove. Prvé stretnutie a odborné prerokovanie k ihrisku Hexagon sme zorganizovali už v roku 2019. Požiadali sme odborníkov, aby navrhli alternatívy možných riešení a vytvorili k dielu posudky. Ide o významný artefakt, pretože je súčasťou Pamätníka SNP," vysvetlila Jana Pelikánová z oddelenia kultúry magistrátu.

V roku 2022 vypracovala znalecký posudok Darina Arce a v tomto roku zámer obnovy akademický sochár Matúš Jančura.

"Hexagon bol vytvorený najmä ako dizajnérsky koncept, preto je okrem obnovy dôležité, aby sa zachovala jeho podoba ako celok s rozmiestnením jednotlivých objektov a ich špecifickej kompozície. Stav poškodenia preliezačiek ihriska si vyžaduje obnovu. Vysokou mierou sa na jeho chátraní podpísalo počasie, druh materiálu a nedostatočná údržba v minulosti," zhodnotila Arce.

K obnove Hexagonu sa uskutočnila odborná diskusia, počas ktorej sa hovorilo o rozsahu rekonštrukcie. Po konzultáciách sa rozhodlo, že časť diela ostane a z ďalšej sa urobia repliky podľa pôvodných vzorov.

"Existujú fotografie autentického modelu, na základe čoho vyhotovíme technickú dokumentáciu. Následne vyrobíme formy a postupne budeme dielo obnovovať a dopĺňať tie časti, ktoré chýbajú alebo sú značne poškodené. Hexagon mal aj drevenú časť, ktorá sa nezachovala a rekonštruovať sa teda nebude. Málokto si možno pamätá, že pôvodne mal bielu farbu, preto ho vo finále namaľujeme na bielo," doplnil Jančura.