Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

VIDEO: SAD Žilina vyslala na cesty dvadsať nových autobusov

Na snímke nové autobusy Žilinského samosprávneho kraja typu Iveco Crossway 10,8 m počas slávnostného odovzdania do prevádzky na autobusovej stanici v Žiline 7. decembra 2016. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Zaradenie nových autobusov do prevádzky je pokračovaním obnovy vozového parku, ktorú začali pred desiatimi rokmi.


Žilina 7. decembra (TASR) - Dvadsať nových autobusov s modernými bezpečnostnými a elektronickými prvkami dnes vyslala zo žilinskej autobusovej stanice na cesty v regiónoch Kysuce, Turiec a horné Považie spoločnosť SAD, a. s., Žilina.

Predseda dozornej rady SAD Žilina George Trabelssie zdôraznil, že zaradenie nových autobusov do prevádzky je pokračovaním obnovy vozového parku, ktorú začali pred desiatimi rokmi. "Každý rok pribúdajú nové autobusy. Dnešným dňom sa nám podarilo zaradiť dvadsať nových autobusov, ktoré majú ako prvé v rámci žilinského regiónu motory EURO 6. Financovanie ide cez lízing, ktorý financuje v rámci výkonu vo verejnom záujme a oprávnených nákladov Žilinský samosprávny kraj (ŽSK)," uviedol Trabelssie.

Doplnil, že po zaradení autobusov bude priemerný vek vozidlového parku SAD Žilina 8,31 roku, pričom 64 percent autobusov je vybavených klimatizáciou. "Autobusy budú postupne nasadené do prevádzky na najvyťaženejšie linky a v nepretržitej prevádzke sedem dní v týždni. Nahrádzajú staršie typy, ktoré sú už technicky, ale aj morálne zastarané. Okrem ekologických a bezpečnostných výhod zabezpečujú vyšší komfort prepravy, pretože vyraďujeme staršie vozidlá, ktoré neboli vybavené klimatizáciou," dodal predseda dozornej rady SAD Žilina.

"Financujeme prímestskú autobusovú dopravu na území ŽSK a snažíme sa vytvoriť pre cestujúcich čo najlepšie podmienky. Aj preto vymieňajú naši dopravcovia SAD Žilina a ARRIVA Liorbus staré autobusy za úplne nové, aby priniesli ľuďom viac pohodlia a zároveň dodržali prísne technické normy," informoval podpredseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Jozef Štrba.

ŽSK podľa neho objedná na budúci rok spolu 25 miliónov kilometrov u oboch dopravcov a okrem 20 nových autobusov v SAD Žilina čaká modernizácia aj vozový park ARRIVA Liorbus. "Ten v roku 2017 postupne vymení 12 vozidiel. Spolu budú mať dopravcovia k dispozícii 446 vozidiel, ktoré si samosprávny kraj objednáva na dopravu pre cestujúcich 313 miest a obcí 218 autobusovými linkami. Nové autobusy sú vybavené i wifi pripojením, ktoré cestujúci nájdu už vo viac ako 100 vozidlách v Žilinskom kraji. Okrem wifi pripojenia môžu cestujúci využívať najnovšie aplikácie spojené s navigáciou, platiť bezkontaktnými kartami a dobíjať si ich cez internet. Chceme ľudí pritiahnuť späť do autobusov a ukázať im, že aj tento spôsob dopravy sa posúva na vyššiu úroveň," podotkol Štrba.

Upozornil, že napriek tomu sledujú kraje na Slovensku pokles cestujúcich v autobusoch prímestskej dopravy. V ŽSK bol medziročný pokles od januára do októbra 2016 v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka 4,29 percenta. "Sme ale povinní zabezpečiť pre ľudí dopravnú obslužnosť a nemôžeme sa na stratu pozerať iba z ekonomického hľadiska. Ak by sme pre ľudí nefinancovali tieto spoje, nemali by sa ako dostať do práce, školy alebo k lekárovi," uzavrel Štrba.