Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Regióny

Sadenice na zalesnenie kalamitného územia putujú do snehových jám

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Najväčšie zastúpenie v sadeniciach bude mať smrek, smrekovec, jedľa, javor, borovica, buk a brest.

Tatranská Lomnica 27. marca (TASR) – Hoci sú tatranské štíty ešte stále pokryté vrstvou snehu, v podhorí sa už Štátne lesy Tatranského národného parku (ŠL TANAPu) pripravujú na jarné zalesňovanie prevažne kalamitného územia Tatier.

V lesnej škôlke na Rakúskych lúkach medzi Tatranskými Matliarmi a Kežmarskými žľabmi už vyberajú zo zeme prvé sadenice smrekovca, javora a jedle.

"Denne je to približne dvadsať až tridsať tisíc kusov sadeníc," konkretizoval Peter Petrášek, vedúci Strediska genofondu drevín ŠL TANAPu.

Zo zeme vybrané sadenice pobalia do päťdesiatkusových zväzkov, uložia v záhone a ich korene zasypávajú zeminou. Ešte v ten istý, najneskôr na druhý deň sadenice odvážajú do snehových jám na jednotlivé ochranné obvody. V nich na približne meter a pol hrubej vrstve snehu zasypané pilinami vo vegetačnom pokoji prečkajú do času, keď sa začnú vysádzať. To bude hneď ako rozmrzne pôda na lokalitách, v ktorých sa bude zalesňovať.

"Pretože voľnokorenné sadenice sa vysádzajú skoro na jar v čase, keď je v pôde dostatok vlahy a sadenice sú ešte vo vegetačnom pokoji," zdôvodnil Petrášek.

V tomto roku vysadia ŠL TANAPu v nimi spravovanom území TANAPu približne 550.000 sadeníc. Pritom najväčšie zastúpenie bude mať smrek, smrekovec, jedľa, javor, borovica, buk a brest. Výsadbou sadeníc cieľových drevín medzi prijatým prirodzeným zmladením tak umelo obnovia približne 300 hektárov kalamitného územia v Tatrách.