Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Regióny

Šahy nemajú peniaze na rekultiváciu skládky

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Projekt za 5,5 milióna eur malo pôvodne financovať Ministerstvo životného prostredia. O tieto peniaze mesto prišlo kvôli predlžovaniu konania o námietkách k verejnému obstarávaniu.

Šahy 25. októbra (TASR) – Mesto Šahy nemá peniaze na rekultiváciu skládky odpadov v Preseľanoch nad Ipľom. Projektu v hodnote viac ako 5,5 milióna eur sa tak zrejme bude musieť vzdať. Pôvodne malo byť prekrytie skládky financované z dotácie z Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR. O tieto peniaze však Šahy prišli. Ako pred časom informovala radnica, stalo sa tak kvôli „zdĺhavému vybavovaniu námietok k verejnému obstarávaniu“. Ministerstvo odmietlo predĺžiť termín ukončenia rekultivácie a 19. apríla od zmluvy so Šahami odstúpilo. „Tým, že Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) nerozhodol o námietke v zákonných lehotách, neumožnil mestu Šahy riadne ukončiť projekt. Liknavým postupom pri vybavovaní námietky firmy Euro-Building, ÚVO poškodil mesto Šahy a účelovo alebo nevedome zastavil jeho aktivity v predmetnom verejnom obstarávaní,“ uviedol ešte v auguste vedúci Oddelenia výstavby, životného prostredia a regionálneho rozvoja na Mestskom úrade v Šahách Július Czajtány.

Šahy sa následne pokúsili získať peniaze na rekultiváciu skládky v Preseľanoch nad Ipľom z iných zdrojov. Radnica prepracovala technickú dokumentáciu k projektu a plánovala sa uchádzať o dotáciu z Envirofondu. „Z uvedeného dôvodu sa v prípravnej fáze žiadosti zabezpečila aktualizácia rozpočtu projektantom a súdnym znalcom. Aktualizované náklady stavby predstavujú sumu 5.598.941 eur. Maximálne možná získateľná nenávratná finančná podpora z Envirofondu je však 200.000 eur,“ uvádza Czajtány v správe pripravenej na rokovanie mestského zastupiteľstva, ktoré sa bude konať 31. októbra. Na ňom budú mestskí poslanci rozhodovať o tom, či sa mesto bude uchádzať o peniaze z Envirofondu, alebo nie. Podľa Czajtányho by však mesto za takýchto okolností v projekte nedokázalo pokračovať. „Realizácia projektu aj v prípade získania maximálnej podpory by predstavovala pre mesto Šahy neúnosné finančné zaťaženie,“ konštatuje v správe pre mestské zastupiteľstvo.