Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Regióny

Pri artézskych studniach v Šali vznikli oázy zelene

Na Námestí Svätej Trojice bol priamo na konci pešej zóny vytvorený trvalkový záhon, ktorého súčasťou je aj informačná tabuľa.

Šaľa 12. decembra (TASR) – V okolí piatich artézskych studní v Šali vznikli oázy zelene. Okrem vysadených rastlín pribudli pri studniach aj lavičky a informačné tabule. Podľa slov Zuzany Melušovej z Mestského úradu v Šali sa v priebehu októbra a decembra zapojilo do skrášľovacích prác 15 ľudí, ktorí vytrhávali burinu, kyprili pôdu, vysádzali rastliny, listnaté stromy, kríky, vykonávali terénne práce a osádzali odpadkové koše. „Vytvorili sa tak oázy zelene s hodnotnými prvkami trvaliek, tráv, cibuľovín, kríkov a stromov, ktoré už na jar skrášlia a skvalitnia životné prostredie mesta a prinesú svoje farby a vône medzi obytné domy,“ skonštatovala Melušová.

Na Námestí Svätej Trojice bol priamo na konci pešej zóny vytvorený trvalkový záhon, ktorého súčasťou je aj informačná tabuľa. Pri artézskej studni na Vlčanskej ulici vysadili šesť stromov, 120 kríkov a trvaliek, osadili lavičky, kôš na odpad a informačnú tabuľu. Podobne bol upravený priestor aj pri studni na ulici M.R. Štefánika, Na Hornej ulici a na Pribinovom námestí.

„Použili sa prevažne domáce druhy drevín, krov či trvaliek, nenáročné na starostlivosť. Osadením informačných tabúľ vznikol priestor pre trvalé a vždy aktuálne informovanie obyvateľov nielen o kvalite vody, ale aj o vysadených druhoch zelene,“ uviedla Melušová. Do aktivít projektu sa zapojili hlavne dobrovoľníci z občianskych skupín Šaľa – Tvoje mesto, z občianskeho združenia P. Bošňáka, z Ateliéru KrajArch i žiaci základných škôl.