Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Šaľa otvorí nocľaháreň pre bezdomovcov v decembri

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Nocľaháreň pre bezdomovcov bude mať kapacitu 15 miest. Otvorená bude štvrtý rok za sebou, znovu počas zimných mesiacov.

Šaľa 15. októbra (TASR) – Mesto Šaľa aj tento rok zriadi dočasnú nocľaháreň pre ľudí bez domova. Už od roku 2009 na tento účel využíva bývalé dielne na Partizánskej ulici. Ako informovala radnica, nocľaháreň bude otvorená od 17. decembra 2012 do 25. marca 2013.

Bezdomovci tu okrem prístrešia a miesta pre prenocovanie dostanú aj sociálne poradenstvo a možnosť vykonať si tu základnú osobnú hygienu. „Zariadenie bude mať nízkoprahový charakter, pôjde teda o sociálnu službu, ktorá je pre ľudí ľahko dostupná, uľahčuje jej kontakt so sociálnym prostredím a poskytuje sa v jej prirodzenom prostredí. Prevádzková doba bude denne od sedemnástej hodiny popoludní do siedmej hodiny ráno, vrátane víkendov a sviatkov,“ uviedol riaditeľ Organizácie sociálnej starostlivosti v Šali Ľubor Gáll.

V spolupráci s miestnou zložkou Slovenskej katolíckej jednoty a Občianskym združením Alternatíva K+M+N+R bude v objekte nocľahárne prijímateľom služieb poskytované aj čisté ošatenie. „Zbierku a výdaj šatstva bude organizovať uvedené občianske združenie vo svojom mene a na svoju zodpovednosť. Príprava a výdaj teplej stravy v objekte nocľahárne nebude umožnený, pretože priestory a vybavenie nezodpovedajú hygienickým predpisom. Prijímateľom však bude umožnené pripraviť si teplý nápoj alebo zohriať jedlo. Kapacita zariadenia je plánovaná na 15 miest, z ktorých je deväť určených pre mužov a šesť pre ženy,“ dodal Gáll.