Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Šaľa nezavedie poplatok za rozvoj, obáva sa zvýšenia cien za bývanie

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Remiaš

Samosprávy si môžu určiť výšku poplatku za rozvoj od troch eur do 35 eur za štvorcový meter.

Šaľa 4. októbra (TASR) – Šalianska radnica nebude od stavebníkov žiadať poplatok za rozvoj. Magistrát sa tak rozhodol v snahe zabrániť možnému zvýšeniu cien bývania. Ako informovala Erika Kollerová z mestského úradu, poslanci zavedenie poplatku neodsúhlasili, nevylúčili však, že sa k téme vrátia v budúcnosti.

Miestny poplatok za rozvoj sa vzťahuje na stavbu, na ktorú je vydané stavebné povolenie, ohláška, alebo rozhodnutie o povolení zmeny stavby pred jej dokončením. Samosprávy si môžu určiť výšku poplatku za rozvoj od troch eur do 35 eur za štvorcový meter. „V súčasnosti mestské zastupiteľstvo zavedenie nových poplatkov nepovažuje za správne. Je tu napríklad súkromná investícia, ktorá sa týka bývania najmä pre mladých. Tento rozvoj, ktorý v meste je, zaťažiť ďalšími poplatkami, nepovažujem za rozumné,“ odôvodnil svoje rozhodnutie nepodporiť nový poplatok poslanec Tibor Baran.

Podľa Kollerovej zastáva rovnaký názor aj primátor Šale Jozef Belický. Nový poplatok by sa týkal aj ľudí, ktorí zrejme v blízkej budúcnosti začnú stavať svoje rodinné domy v novej lokalite za Strednou odbornou školou v Šali. „Vyrásť by tu malo 91 domov. Asi ťažko podporíme rozvoj bývania v meste zavedením nových poplatkov,“ vysvetlil primátor.

V meste už prebieha výstavba 150 nájomných bytov a ďalších približne 60 bytov, ktoré stavajú súkromní investori. „Zástupcovia mesta sa obávajú aj toho, že v konečnom dôsledku by zavedením poplatku vzrástla cena bytov, ktoré stavajú investori. Primátor upozornil aj na to, že poplatok by mohol súkromných investorov odradiť od výstavby. Svoje zámery by tak realizovali v inom meste, kde takýto poplatok nie je,“ dodala Kollerová.