Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Regióny

Šaľa sa nevzdáva snahy získať od kraja pozemky pod parkom

Nitrianskemu samosprávnemu kraju (NSK) a už dlhší čas sú na predaj. Šaliansky magistrát sa obáva, že po ich odpredaji park zanikne.

Šaľa 12. apríla (TASR) – Mesto Šaľa sa nevzdáva snahy získať park v bývalej nemocnici do svojho vlastníctva. Ten však leží na pozemkoch, ktoré spolu s ďalšími nehnuteľnosťami patria Nitrianskemu samosprávnemu kraju (NSK) a už dlhší čas sú na predaj. Šaliansky magistrát sa obáva, že po ich odpredaji park zanikne. Mestské zastupiteľstvo v Šali preto chcelo získať park od kraja odkúpením za symbolické jedno euro. Neskôr ponúkli na zámenu mestské pozemky pod cestami II. a III. triedy, ktoré spravuje kraj. Podľa predsedu NSK Milana Belicu však ani jeden z týchto návrhov nie je výhodný.

"Treba s poslancami zastupiteľstva kraja rokovať ako s partnermi. Predsa si nemôžu dovoliť mestskí poslanci rozhodnúť o niečom, čo nie je ich. Boli nám ponúknuté pozemky pod cestami. Tak niekto nám dá pozemok, naň ešte uvalí dane, a tie povedzme v Šali stúpli o sto percent a bude sa tváriť, že sme vymenili majetok. Tak ja by som fakt poprosil o serióznosť. Pokiaľ je takýto záujem, aj my sme seriózne pripravení rokovať, ale nie takýmto spôsobom, ktorý je niekedy až komický," odkázal pred časom Belica šalianskym poslancom.

Primátor Šale Martin Alföldi však na návrhoch mesta trvá a považuje ich za obojstranne výhodné. "Samosprávny kraj vlastní v meste cesty II. a III. triedy, z ktorých niektoré ležia na pozemkoch mesta Šaľa. Čiže, ak usporadúvame svoje majetky, je normálne, že by sme zamieňali naše pozemky pod cestami samosprávneho kraja za pozemky, ktoré patria NSK v bývalom nemocničnom parku," vysvetlil Alföldi, ktorý je súčasne aj poslancom krajského zastupiteľstva. Podľa jeho slov nie je pravda, že by kraj po zámene pozemkov platil vyššie dane z nehnuteľnosti. "Pretože, ak by sme zamenili ten park, park by bol mestský, čiže už by zaň kraj neplatil a adekvátne by platil iba za pozemky pod cestami. Myslím si, že tá žiadosť nie je zo strany mesta nadsadená. Nám vlastne tým, že by sme získali parcely toho parku, vyplynú skôr nové povinnosti, napríklad pri jeho údržbe," pokračoval Alföldi.

Podľa jeho slov je snaha mestského zastupiteľstva o získanie nemocničného parku legitímna, o čom majú svedčiť aj dve uznesenia, ktoré už poslanci prijali. "Informovali sme o nich zastupiteľstvo samosprávneho kraja, teda aj pána Belicu. Boli v nich navrhnuté nejaké riešenia, takže nemyslím si, že by z našej strany nebol vážny záujem," dodal primátor. Pre prípad, že by sa mestu nepodarilo bývalý nemocničný park získať, poslalo NSK žiadosť, aby do nových podmienok verejnej obchodnej súťaže na jeho predaj, bolo zakomponované aj vecné bremeno, ktoré by chodcom umožnilo cez tieto pozemky voľný prechod.