Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Salezián Titus Zeman bude mať pamätnú tabuľu na budove Marianum

Titus Zeman zomrel na následky mučenia v komunistických väzniciach a dnes je v poslednej fáze blahorečenia. Odhalenie tabule bude sprevádzať slávnostná omša v Katedrálnom chráme sv. Jána Krstiteľa.

Trnava 2. novembra (TASR) – Pamätnú tabuľu duchovnému Titusovi Zemanovi na budove Marianum odhalia v nedeľu 4. novembra v Trnave. Bude pripomínať pôsobenie tohto významného saleziánskeho kňaza, ktorého blahorečenie je v záverečnej fáze prípravy.

Pred aktom odhalenia sa uskutoční v Katedrálnom chráme sv. Jána Krstiteľa slávnostná omša, ktorú bude celebrovať apoštolský administrátor Trnavskej arcidiecézy Ján Orosch. Homíliu prednesie Jozef Slivoň, ktorý je vicepostulátorom kauzy blahorečenia. Informovala o tom Trnavská arcidiecéza na svojej webovej stránke.

Pamätnú tabuľu T. Zemanovi v januári tohto roka odhalili aj v jeho rodisku v Bratislave-Vajnoroch a Šaštíne-Strážach.

Salezián Titus Zeman zomrel na následky útrap väzenia a mučenia v komunistických väzniciach. Po barbarskej noci v roku 1950 začal cez rakúsku hranicu tajne prevádzať mladých saleziánov. Pri treťom pokuse previesť klerikov, bohoslovcov a kňazov, smerujúcich do Turína, bol v roku 1951 uväznený a v roku 1952 odsúdený na 25 rokov väzenia. V roku 1964 bol podmienečne prepustený, dovtedy vystriedal väznice v Ilave, Mírove, Jáchymove, Leopoldove a Valdiciach. Proces blahorečenia T. Zemana sa začal v roku 2010.