Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Samička kosmáča bielofúzeho priviedla v zajatí na svet dvojičky

Matka Lili (vpravo) a otec Matej počas kŕmenia Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Kosmáč bielofúzy je tretím najmenším druhom opice na svete a prírastok v zajatí je vzácnosťou.

Považská Bystrica 24. apríla (TASR) – Štvorročnej samičke kosmáča bielofúzeho Lili sa v sobotu 21. apríla v Považskej Bystrici narodili dve malé opičky. Ich majiteľka Jana Michalcová hovorí o rarite. Kosmáč bielofúzy je tretím najmenším druhom opice na svete a prírastok v zajatí je vzácnosťou.

Novorodenci Dubáčik 1 a Dubáčik 2 sú veľkí asi päť centimetrov. Podľa Michalcovej žije tento druh opice predovšetkým v Kolumbii a Brazílii. Starostlivosť o ne v zajatí je náročná - denne potrebujú stravu zloženú z minimálne 13 druhov ovocia a zeleniny, nemliečnej kaše pre dojčatá, želé cukríkov, cesnakových tabletiek a vajec. Delikatesou sú pre ne kobylky, svrčky a kuracie mäso.

Pohlavie mláďat zatiaľ presne nevedia, no pravdepodobne ide o samčeka a samičku. Stará sa o ne päťročný otec Matej, ktorý oboch svojich potomkov nosí na chrbte. Lili porodila v zajatí už druhýkrát, prvého potomka – Charlieho, priviedla na svet 9. februára 2011 priamo v predajni chovateľských potrieb v Považskej Bystrici. Toho kúpil chovateľ z Karlových Varov.