Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Regióny

Samosprávy pripravujú otvorenie trhovísk, trh otvorilo Staré Mesto

Na snímke otvorenie mestskej tržnice v Nitre 22. apríla 2020 počas prvej fázy uvoľňovania opatrení v rámci pandémie nového koronavírusu. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Na Ružinov smerujú otázky o otvorení trhoviska Miletičova viacerí zákazníci i predajcovia.

Bratislava 22. apríla (TASR) – Bratislavské mestské časti sa po uvoľnení niektorých opatrení v súvislosti s novým koronavírusom pripravujú na znovuotvorenie vonkajších trhovísk. Niektoré si chcú počkať na presnejšie inštrukcie od hygienikov a otvoriť plánujú v najbližších dňoch. Jednou z výnimiek je Staré Mesto, ktoré trh na Žilinskej ulici otvorilo už v stredu.

"Iba niekoľko dní zostalo zatvorené obľúbené trhovisko na Žilinskej ulici. V dôsledku postupného uvoľňovania opatrení vlády môžu na ňom Staromešťania opäť nakúpiť domácu zeleninu, kvety, syry či klobásky," informuje mestská časť s tým, že trhovisko prešlo čistením a dezinfekciou.

Samospráva však návštevníkov zároveň žiada, aby "napriek eufórii" dodržiavali pravidlá, teda dvojmetrový odstup medzi zákazníkmi, nosenie ochranných rúšok alebo adekvátnych náhrad, a dezinfikovanie rúk a aby tiež dodržiavali vyznačený smer pohybu po trhovisku. "Na zemi sú šípky, pohyb budú usmerňovať aj zamestnanci Staromestskej hliadky, buďte k ním láskaví," žiada mestská časť na sociálnej sieti.

Na Ružinov smerujú otázky o otvorení trhoviska Miletičova viacerí zákazníci i predajcovia. "Sme radi, že máme možnosť znovu ho otvoriť. V tejto chvíli ale predovšetkým potrebujeme presné inštrukcie od hygienikov. Koľko ľudí môže byť, aké rozostupy môžu byť medzi obsadenými stánkami, spôsob dezinfikovania a podobne," uviedla pre TASR riaditeľka komunikačného oddelenia miestneho úradu Tatiana Tóthová s tým, že jeho otvorenie sa predpokladá v piatok (24. 4.).

Čoskoro by sa mohlo otvoriť aj trhovisko na Mlynarovičovej ulici v Petržalke, ktorého prevádzka je prerušená od 14. marca. "Predpokladaný termín otvorenia je najneskôr začiatkom budúceho týždňa. Termín bude závisieť aj od implementačných opatrení Úradu verejného zdravotníctva SR," povedala pre TASR hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

Pred otvorením bude trhovisko vydezinfikované, o čo sa postará Dobrovoľný hasičský zbor Petržalka, ktorý dezinfikuje aj verejné priestranstvá. Povolenie by sa na začiatok mohlo podľa hovorkyne týkať predaja ovocia, zeleniny, plántov, drogérie a kvetov, rozsah predávaného tovaru bude priebežne vyhodnocovať správca trhoviska.

Nové Mesto už začiatkom týždňa otvorilo niektoré prevádzky tržnice na Trnavskom mýte, otvorenie ďalších bude riešiť na základe usmernení zo strany ústredného krízového štábu, prípadne hygienikov. "Otvorenie prevádzok, ktoré podľa výnimky môžu byť otvorené, je už na samotných prevádzkaroch. Viacerí avizovali, že potrebujú naskladniť nový tovar a otvoria v najbližších dňoch," priblížil pre TASR hovorca Nového Mesta Marek Tettinger. Mestská časť taktiež očakáva presnejšie špecifikácie, v akom režime môžu byť otvorené vonkajšie trhoviská či prevádzky verejného stravovania cez predajné okienko.