Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Zriadili komisiu, ktorá sa bude venovať zosuvom

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Predpokladané náklady na sanačné práce predstavujú sumu okolo jedného milióna eur.

Prievidza 9. septembra (TASR) - Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Prievidzi schválili na svojom poslednom rokovaní koncom augusta zriadenie komisie, ktorá sa bude zaoberať riešením situácie v súvislosti so zosuvmi v prímestských častiach Veľká Lehôtka a Hradec. Zároveň schválili v druhej úprave rozpočtu sumu 36.000 eur, ktorá pokryje náklady na vypracovanie projektu na sanačné práce po zosuvoch.

Návrh na zriadenie osobitnej komisie podal poslanec MsZ Martin Drozd (nezávislý). "Táto iniciatíva vzišla aj od obyvateľov Veľkej Lehôtky a Hradca, a to na základe toho, že nemali dostatok informácií. Komisia bude okrem iného rozhodovať o ďalších krokoch, ktoré v súvislosti so zosuvmi bude potrebné urobiť," vysvetlil. Konkrétne zloženie komisie podľa slov Drozda ešte nie je známe. "Budú v nej zastúpení obyvatelia Veľkej Lehôtky a Hradca a zamestnanci mestského úradu," doplnil.

Prievidzské MsZ schválilo v druhej úprave rozpočtu sumu 36.000 eur, ktorá pokryje náklady na vypracovanie projektu na sanačné práce po zosuvoch. "Taktiež sa v druhej úprave rozpočtu schválila čiastka 3800 eur, ktorá je zahrnutá do celkovej sumy za už vykonaný inžiniersko-geologický prieskum v dotknutých lokalitách," objasnil hovorca mesta Prievidza Michal Ďureje.

Predpokladané náklady na sanačné práce predstavujú sumu okolo jedného milióna eur. Samospráva oslovila aj dotknuté ministerstvá so žiadosťou o preplatenie týchto prác. "Štát nám povedal, že na sanačné práce nemá peniaze. Napriek tomu, že to nie je naša povinnosť a takúto čiastku samospráva k dispozícii nemá, budeme postupne riešiť tie kroky, ktoré bude situácia najviac vyžadovať," upozornil Ďureje.

Mimoriadna situácia pre aktívne svahové zosuvy platí od začiatku júna v štyroch lokalitách - na Pavlovskej ulici a na ulici Na stanište v Hradci, na Podhorskej a na Remeselníckej ulici vo Veľkej Lehôtke. Obyvatelia majú na svojich domoch popraskané múry, posunuté a zdvihnuté chodníky, múriky, ploty a terasy. Celkovo sa zosuvy svahov bezprostredne dotýkajú ôsmich obývaných domov v Hradci a 13 vo Veľkej Lehôtke, zosuv tiež zasiahol aj neobývané budovy. Jedna pani z Veľkej Lehôtky z najviac ohrozeného domu sa už musela presťahovať do zariadenia pre seniorov. Geologický prieskum vykonala súkromná firma koncom júna.