Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Šansónová ľalia chce v Topoľčanoch zviditeľniť spevácke talenty

Ilustračné foto. Foto: TASR

Celoslovenská súťaž, ktorá sa uskutoční v novembri, je trojkolová.

Topoľčany 3. októbra (TASR) - Občianske združenie MultiArt a Konzervatórium Dezidera Kardoša v Topoľčanoch pripravujú prvý ročník celoslovenskej súťaže Šansónová ľalia. Súťaž sa uskutoční od 23. do 28. novembra tohto roka a jej cieľom je podporiť, zviditeľniť a zmapovať spevácke, najmä šansónové talenty, či už ide o amatérskych alebo profesionálnych súťažiacich. "Chceme podporiť mladých umelcov vo všetkých žánroch. Cítili sme, že pri tlaku mainstreamových projektov stoja menšinové žánre na okraji," povedal predseda prípravného výboru Rudolf Pepucha.

Súťaž je určená prioritne pre študentov konzervatórií, stredných škôl a druhého stupňa základných umeleckých škôl, teda pre vekovú kategóriu od 14 do 20 rokov. Súťažiaci budú rozdelení do troch kategórií podľa veku. Organizátori očakávajú, že do súťaže sa zapojí zhruba 60 študentov konzervatórií. "Máme 13 konzervatórií, na každom z nich študuje šansónový spev priemerne desať študentov. Očakávame, že do súťaže sa prihlási približne polovica z nich," skonštatoval Pepucha. Hodnotiť ich spev bude porota, ktorej členmi budú aj Andrea Zimányiová, Jana Hubinská, Mário "Kuli" Kollár, Laco Kerata a Katka Feldeková.

Súťaž je trojkolová. Prvé dve kolá sa uskutočnia v Topoľčanoch, samotné finále súťaže vyvrcholí galakoncertom v priestoroch koncertnej sály Slovenského rozhlasu, na ktorom porota určí víťazov jednotlivých kategórií. Okrem finančného ocenenia nahrajú víťazi súťaže spoločné CD a ich vystúpenie odznie vo vysielaní rozhlasu.