Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Šarišský hrad budú opäť obliehať kráľovské vojská

Foto: TASR/Milan Kapusta

Podľa historických prameňov sa obliehanie hradu začalo v apríli 1312. Časť hradnej posádky sa vraj po niekoľkých týždňoch vzdala, ale zvyšok vojakov sa bránil.

Veľký Šariš 19. marca (TASR) - Rekonštrukciou obliehania Šarišského hradu, ktorý sa v stredoveku snažili dobiť vojská kráľa Karola Róberta, si vo Veľkom Šariši pripomenú 700. výročie tejto historickej udalosti. Podujatie sa bude konať 22. apríla a organizátori už začali verbovať dobrovoľníkov do oddielov, ktoré sa na hradbách i pod nimi postavia proti sebe.

"Chceme pripomenúť tieto udalosti formou, ktorá atraktívnym spôsobom priblíži dejiny všetkým z radov domácich, ale i návštevníkov. Zároveň takto odprezentujeme, čo sa doteraz urobilo pre záchranu tejto národnej kultúrnej pamiatky," povedal o akcii jej organizátor Martin Sárossy. Tvrdí, že súvislosti týkajúce sa obliehania hradu majú dostatočne zmapované z historických prameňov. Všetko podstatné sa budú snažiť vtesnať do jedného nedeľného popoludnia.

Organizátori už začali s náborom dobrovoľníkov. Potrebujú ich nájsť približne 100, aby proti sebe vedeli postaviť 50 obrancov a 50 útočníkov. Tých budú na zápas pripravovať členovia skupín historického šermu Cohors a Sarus.

"Pripravili sme workshop - verbovačku, kde sa pod vedením lektorov dobrovoľníci budú môcť naučiť základné techniky boja. Budú si môcť pripraviť vlastný dobový kostým. My pripravíme látku, budeme tam mať šikovné krajčírky," vysvetlil Sárossy.

Zdôraznil, že účinkujúci budú musieť absolvovať školenie, ktoré sa týka boja a dobového oblečenia, aby finálne vystúpenie bolo čo najautentickejšie. Boje sa odohrajú na úseku hradieb, ktoré vlani v rámci projektu opravovali nezamestnaní.

"Účinkujúci by mali mať viac ako 15 rokov a hoci ide o súboje, výnimkou nie sú ani dámy. Chceme na hrade pripraviť hostinu po víťazstve, takže je tu priestor pre každého," hovorí Sárossy.

Sárossy uviedol, že dobrovoľníci sa môžu hlásiť v Kultúrno-informačnom centre vo Veľkom Šariši, kde sa už túto sobotu (24.3.) bude o 15. hodine konať stretnutie a spomínané školenie.

Podľa historických prameňov sa obliehanie hradu začalo v apríli 1312. Časť hradnej posádky sa vraj po niekoľkých týždňoch vzdala, ale zvyšok vojakov sa bránil. Koncom mája sa kráľ stiahol, lebo obrancovia očakávali početnú pomoc od Matúša Čaka. O osude hradu Šariš sa nakoniec rozhodlo po bitke pri Rozhanovciach.