Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

SaS nesúhlasí s výrubom stromov na Sihoti

Poslankyňa NR SR Anna Zemanová (SaS) Foto: TASR - Pavel Neubauer

Proti navrhovanému výrubu stromov na ostrove Sihoť spustili občianski aktivisti petíciu, pod ktorú sa doteraz podpísalo viac ako 2000 ľudí.

Bratislava 11. apríla (TASR) – S plánovaným výrubom stromov na bratislavskom ostrove Sihoť nesúhlasí ani strana Sloboda a Solidarita (SaS). Odmieta tak navrhované maloplošné holoruby v ochrannom pásme I. stupňa na významnom, strategickom a najstaršom vodnom zdroji a žiada prepracovanie celého návrhu Lesov Slovenskej republiky. Podľa neho by malo byť v rokoch 2016–2025 vyrúbaných až 50 percent stromov na predmetnom území. TASR o tom dnes informovala poslankyňa Národnej rady SR a líderka strany pre životné prostredie Anna Zemanová.

"Požadujeme, aby bol návrh Programu starostlivosti o les pre lesný celok Lesy SR na území Vodárenského zdroja Karlova Ves – ostrov Sihoť daný na prepracovanie," uviedla Zemanová. Spôsob lesohospodárskej činnosti by mal byť podľa nej nastavený tak, aby v prvom rade ochraňoval zdroj pitnej vody. Keďže je les v predmetnej lokalite určený ako vodohospodársky, režim hospodárenia by sa mal podľa Zemanovej tomuto prispôsobiť. "Výruby realizovať len prebierkou a obnovu lesa ponechať na prirodzenú obnovu," doplnila.

Poslankyňa dnes v tejto súvislosti listom požiadala prednostu Okresného úradu v Bratislave o podrobnú informáciu k zverejnenému návrhu. Zároveň žiada o stanovisko orgánu štátnej ochrany prírody a krajiny a štátnej vodnej správy a v neposlednom rade aj o zaradenie medzi účastníkov správneho konania. "Mám dôvodnú obavu, že ak bude návrh schválený v predloženej podobe, budú moje práva na kvalitnú pitnú vodu dodávanú z ostrova Sihoť dotknuté," odôvodnila Zemanová. Ako dodala, SaS, ktorá má vo svojom programe aj návrhy na komplexnejšiu starostlivosť o lesy, krajinu a jednotlivé zložky životného prostredia, pripraví ešte tento rok návrh zmeny zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Cieľom je, aby boli takéto dokumenty posudzované ako strategické s povinným hodnotením vplyvov na životné prostredie.

Proti navrhovanému výrubu stromov na ostrove Sihoť spustili občianski aktivisti petíciu, pod ktorú sa doteraz podpísalo viac ako 2000 ľudí. Rovnako ako Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) žiadajú okrem iného prepracovanie návrhu štátnych lesov. Tí plánovaný výrub odôvodňujú poškodenými a spráchnivenými stromami a plánovanou výsadbou nových, mladých stromov. Prešetrenie veci žiada aj primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal.