Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

V šaštínskej bazilike posvätia symboly Rádu rytierov destilátov

Ilustračné foto Foto: TASR

Rád vznikol ako odnož Združenia pestovateľských páleníc a destilátových liehovarov.

Šaštín 14. januára (TASR) - Symboly Slovenského Rádu rytierov destilátov (SRRD) – zástavu, meč a medailu posvätia v sobotu 16. januára v Bazilike Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne Strážach. Na slávnostnej inaugurácii zároveň pasujú tradičným spôsobom prvých 23 rytierov rádu, medzi nimi aj dve rytierky. Rád má vo svojom erbe symbol pálenia – destilačný kotlík s kalíškom, ovocie a meč. Jeho cieľom je budovanie prestíže a dobrého mena historicky známych slovenských destilátov a vnášanie osvety do komunity spotrebiteľov destilátov.

"Ľudí chceme učiť piť, rozpoznať kvalitu a zdôrazňovať zásadu striedmosti," povedal pre TASR hlavný kancelár SRRD Július Forsthoffer. Rád v tomto vidí vzor aj u výrobcov vína, ktorým sa v priebehu dvoch desaťročí podarilo verejnosť vzdelať v oblasti konzumácie akostných vín. Priznáva, že na Slovensku to nie je ľahká úloha, keď svoju rolu zohráva tiež cena. "Mnohí neodlišujú namiešanú liehovinu od kvalitného destilátu. Tu vidíme priestor pre nás, vytvárať kult kultúry pitia, raziť heslo - pi málo, ale dobre," uviedol Forsthoffer.

Rád vznikol v roku 2014 ako odnož Združenia pestovateľských páleníc a destilátových liehovarov. Cieľom je školiť, učiť a organizovať súťaže, kde sa kontroluje kvalita. Zdôrazňovať chcú pritom originálne slovenské destiláty, ako je napríklad drienkovica. "Spolupracujeme aj s kolegami za riekou Morava, kde má výroba destilátov silnú tradíciu," dodal hlavný kancelár SRRD.

Záštitu nad slávnosťou v šaštínskej bazilike prevzal predseda NR SR Peter Pellegrini. Organizátori, ku ktorým patrí aj Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku, pozývajú všetkých záujemcov, ktorí chcú podporiť rytierov v ich úsilí šíriť kvalitu historických národných produktov.

Kancelária Národnej rady SR vo svojom stanovisku pre TASR upozornila, že Peter Pellegrini záštitu nad touto akciou neprevzal. S touto informáciou prišiel organizátor podujatia sám.