Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Zastupiteľstvo schválilo úver, Martin sa blíži ku koncu nútenej správy

Andrej Hrnčiar, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Poslanci schválili aj Návrh krízového rozpočtu mesta Martin na rok 2016.


Martin 22. apríla (TASR) – Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Martine schválili na dnešnom zasadnutí podpísanie úverovej zmluvy so Slovenskou sporiteľnou, a. s., na úhradu záväzku voči spoločnosti PK Faktoring, s. r. o., pre ktorý sa mesto ocitlo na konci marca v nútenej správe. Zároveň schválili aj Návrh krízového rozpočtu mesta Martin na rok 2016.

Celková zadlženosť Martina je podľa primátora Andreja Hrnčiara 8,34 percenta k bežným príjmom mesta za predchádzajúci kalendárny rok. "Zákon pripúšťa až 60-percentnú hranicu zadlženosti k bežným príjmom. Čiže, aj keď si zoberieme úver, naša zadlženosť vzrastie na necelých 34 percent. V tejto chvíli len plníme to, čo nám prikazuje zákon. Ale len čo vyjdeme z nútenej správy, čo bude predpokladám maximálne mesiac, opäť bude prijatý nový rozpočet," povedal Hrnčiar.

"Významným faktorom je pre nás aj štátna návratná pomoc vo výške 2,5 milióna eur, ktoré sa nám podarilo vybaviť od vlády," podotkol martinský primátor.

Doplnil, že úver od Slovenskej sporiteľne je nastavený na 15 rokov vo výške šesť miliónov eur a je ho možné použiť len na vyplatenie pohľadávky voči spoločnosti PK Faktoring, s. r. o. Ďalšou výhodou tejto úverovej zmluvy je, že mesto nemusí ručiť žiadnym majetkom, ale len vystaví bianko zmenku voči Slovenskej sporiteľni, a. s.

Nútená správa je výsledkom kauzy okolo vybudovania lyžiarskeho strediska na Martinských holiach, ktorá sa začala v roku 1995. "Bývalé vedenie mesta Martin malo záujem vybudovať lyžiarske stredisko na Martinských holiach, čo so sebou nieslo povinnosť vložiť svoj majetok do spoločnosti Lyžiarske stredisko Martinské Hole. Nevložilo ho však, pretože ani ďalší akcionári nesplatili svoje vklady. V roku 2002 štatutárni zástupcovia Lyžiarskeho strediska Martinské hole zažalovali mesto Martin a žiadali zaplatiť sumu vopred sľúbeného vkladu. Počas niekoľkoročného trvania sporu pohľadávka narástla na viac ako 8,6 milióna eur. Po neúspešnom mimoriadnom dovolaní generálneho prokurátora v prospech mesta Martin vlastník pohľadávky prostredníctvom exekútora zablokoval takmer všetky mestské účty. Mesto súčasne požiadalo ministerstvo financií o zavedenie nútenej správy, ktorej predchádzal vládny audit," vysvetlila hovorkyňa mesta Martin Zuzana Kalmanová.