Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

SČK prezentoval v Leviciach mobilné dopravné ihrisko

Slovenský Červený kríž, Územný spolok (SČK ÚzS) Levice prezentoval vo štvrtok 23. marca 2017 v priestoroch Základnej školy (ZŠ) Andreja Kmeťa mobilné dopravné ihrisko, ktoré sa podarilo získať pre mesto Levice. Foto: TASR/Andrej Budai

Slovenský Červený kríž získal štyri mobilné dopravné ihriská, pričom jedno z nich je práve v Leviciach.

Levice 24. marca (TASR) - Slovenský Červený kríž, Územný spolok (SČK ÚzS) Levice prezentoval vo štvrtok (23.3.) v priestoroch Základnej školy (ZŠ) Andreja Kmeťa mobilné dopravné ihrisko, ktoré sa podarilo získať pre mesto Levice. SČK získal štyri mobilné dopravné ihriská, pričom jedno z nich je práve v Leviciach.

"Pozvali sme učiteľov a riaditeľov materských a základných škôl z celého okresu Levice, aby si ihrisko prišli obzrieť a v prípade záujmu si ho aj objednať. Zároveň si ho žiaci môžu priamo vyskúšať. Pre ihrisko je vyškolený tím mladých dobrovoľníkov z SČK ÚzS Levice, ktorý bude pri jeho prevádzkovaní učiteľom zabezpečovať určitú pomocnú ruku," uviedla riaditeľka SČK ÚzS Oľga Szalmová s tým, že cieľom je viesť deti k bezpečnosti na cestách a ihrisko prezentovať aj verejnosti na rôznych podujatiach.

V rámci prezentácie deti dostali aj 300 kusov vakov spolu s materiálmi o bezpečnosti na cestách. "Najbližšie budeme ihrisko, ktoré je určené pre materské, základné školy a iné organizácie, predstavovať v areáli Tekovského múzea v dňoch 16.-18. mája," dodala Szalmová.

Počas prezentácie ihriska pomáhal aj preventista Okresného riaditeľstva Policajného zboru (OR PZ) v Leviciach Peter Polák. "Levická polícia privítala fakt, že mobilné dopravné ihrisko dostal práve SČK ÚzS Levice. Sme si istí, že v našej lokalite budú rozširovať vedomosti detí o dopravnej výchove. Pomáhali sme ihrisko stavať, navrhli sme niekoľko variantov ihriska, pretože nie každá škola má primerané rozmery na jeho rozmiestnenie," povedal.

"Okrem toho sme vyškolili dobrovoľníkov SČK ÚzS Levice, ktorí budú na deti dávať pozor počas prezentácií ihriska a taktiež ich budú učiť pravidlá cestnej premávky. Deti sa tešia, že sa dostanú na takúto chránenú cestu a že si ju môžu vyskúšať. Je však potrebný pedagogický dozor, aby sa deti naučili, po ktorej strane cesty majú jazdiť, čo znamená daj prednosť v jazde, čo je to hlavná cesta a podobne," poznamenal Polák.

Podľa slov koordinátora dopravnej výchovy na ZŠ Andreja Kmeťa v Leviciach Ervína Szalmu je táto iniciatíva vítaná. "Som si istý, že s využitím ihriska bude podpora dopravnej výchovy napredovať. Našou snahou je podporovať školy v oblasti dopravnej výchovy, čo znamená, že tému dopravná výchova si učitelia môžu zaradiť v rámci vyučovacích hodín. Školy môžu požiadať SČK ÚzS Levice o prenájom, prípadne o zapožičanie tohto ihriska, ktoré je určené na rozmiestnenie v telocvični, ale dá sa rozložiť aj na pevnom povrchu v exteriéri," doplnil Szalma.