Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

SDKÚ-DS rozhodnutie o vstupe do koalície odkladá, čaká aj I. Nesrovnal

Na snímke Ivo Nesrovnal Foto: TASR/Martin Baumann

Sieť a Most pôjdu pravdepodobne do volieb s Nesrovnalom, SDKÚ rokuje s KDH a SaS.

Bratislava 28. júla (TASR) - Strana SDKÚ-DS nedodrží svoj sľub, že sa do dnešného dňa vyjadrí k otázke vstupu do koalície na poslancov so SaS, NOVA, KDH a Mostom-Híd v jesenných komunálnych voľbách. Ako dnes pre TASR povedal šéf bratislavského zväzu SDKÚ-DS Michal Luciak, termín sa posúva na stredu (30.7.), resp. štvrtok (31.7.). Dôvodom sú potrebné rokovania a skutočnosť, že viacero dotknutých predstaviteľov je na dovolenkách.

Bratislavský šéf SaS Vladimír Sloboda pre TASR povedal, že strany pokračujú v rokovaniach bez SDKÚ-DS, sú však ochotní počkať. "Asi sa to posunie na budúci pondelok (4.8.)," odhadol. Sloboda zároveň potvrdil, že v rámci vytvárania čo najširšej koalície sa rokuje aj s OĽaNO, KDS, OKS a Stranou zelených.

Otvorenou zatiaľ ostáva aj otázka, či kandidát SDKÚ-DS na primátora Bratislavy Ivo Nesrovnal materskú stranu opustí a bude kandidovať za Sieť. Podľa informácií TASR aj Nesrovnal čaká, ako sa otázka širšej stredopravej koalície vyvinie. "Zatiaľ sa nič nezmenilo," povedal pre TASR stručne Nesrovnal a konkrétnejší byť nechcel.

Stredopravé strany sa v Bratislave pokúšajú o koalíciu na poslancov, ale pri otázke, kto zabojuje v ich farbách o post primátora hlavného mesta, nemajú jednotný názor. SDKÚ-DS zatiaľ presadzuje Iva Nesrovnala, KDH podporuje Milana Kňažka. SaS si zase Kňažkovu podporu predstaviť nevie.

Kandidáti na starostov, primátorov a poslancov zastupiteľstiev majú dva mesiace času na podávanie kandidačných listín. Termín uplynie 21. septembra. Komunálne voľby sa uskutočnia 15. novembra. Kandidačnú listinu na starostu, primátora či poslancov môžu podľa zákona podávať politická strana, hnutie, koalícia strán aj nezávislý kandidát. Ak kandidačnú listinu podáva strana či koalícia, treba k nej pripojiť vlastnoručne podpísané vyhlásenie každého kandidáta uvedeného na zozname. Nezávislí kandidáti potrebujú okrem vyhlásenia aj petíciu, ktorou voliči vyjadrili podporu daným kandidátom.

Uchádzači o post starostu musia po novom doložiť aj fotokópiu dokladu o ukončenom aspoň stredoškolskom vzdelaní. Je to výučný list, vysvedčenie o záverečnej skúške, záverečné vysvedčenie či vysvedčenie o maturitnej skúške. "Ak má kandidát vyššie vzdelanie, ako je stredné, pripojí fotokópiu akéhokoľvek dokladu o získaní vyššieho vzdelania," uvádza sa na webstránke ministerstva vnútra.

Sieť a Most pôjdu zrejme do volieb s Nesrovnalom, SDKÚ rokuje s KDH a SaS

Sieť, Most-Híd a Ivo Nesrovnal sú údajne takmer dohodnutí na spoločnom postupe v novembrových komunálnych voľbách (15. 11.). Nesrovnal by sa mal uchádzať o post primátora Bratislavy ako kandidát koalície Sieť a Most-Híd.

Strany sa s Nesrovnalom rozprávali aj o počte kandidátov na poslancov. Sieť by podľa informácií TASR mohla navrhnúť 18 kandidátov, Most-Híd 12 a Nesrovnal 15. SDKÚ-DS zas údajne intenzívne rokuje s KDH a SaS o spoločnej kandidátke na poslancov.

"Stále prebiehajú rokovania a máme viacero variantov," povedal pre TASR podpredseda Mostu-Híd László Solymos. Neprezradil, akú koalíciu Most-Híd preferuje. Pred dvoma týždňami povedal, že pre Most-Híd je dôležité, aby vznikla čo najsilnejšia koalícia.

Nesrovnal by sa mal dnes údajne vzdať kandidatúry za SDKÚ-DS. "V hre je aj jeho stiahnutie zo strany SDKÚ-DS," potvrdil zdroj blízky SDKÚ-DS. Nesrovnal podľa informácií TASR obieha štruktúry SDKÚ-DS a "ťahá na kandidátku súčasných mestských poslancov". Zo strany Pavla Freša pomaly odchádzajú ľudia k Procházkovi, a to nielen v Bratislave.

Sieť Radoslava Procházku sa pokúša na svoju stranu získať nezávislých kandidátov, ktorí sú známi a majú aj odborné zázemie. Jedným z nich je údajne aj mladý architekt Matúš Vallo, ktorý odmietol Procházkovu ponuku kandidovať za primátora, ale neodmietol miesto na kandidátke na poslancov. Rovnako má údajne možnosť priviesť na kandidátku svojich ľudí.