Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

SEČOVCE: Z osady vyviezli takmer 100 ton odpadu, Rómovia upratovali

Osada v Richnave Foto: TASR/Milan Kapusta

Dohromady 18 kontajnerov s takmer 100 tonami odpadu vyviezli v rámci aprílového čistenia z rómskej osady na Novej ulici v Sečovciach.

Sečovce 28. apríla (TASR) - Dohromady 18 kontajnerov s takmer 100 tonami odpadu vyviezli v rámci aprílového čistenia z rómskej osady na Novej ulici v Sečovciach. Na upratovaní sa podieľalo viac ako 140 pracovníkov cez Technické služby, sedem terénnych pracovníkov a bežní obyvatelia osady, hlavne z radov detí a mládeže. Generálne upratovanie v osade prezývanej Hábeš trvalo dva týždne, informovala dnes Lýdia Vereščáková z kancelária primátora Sečoviec.

Veľkú akciu odštartovalo sedem malých projektov terénnych sociálnych pracovníkov, na ktoré dostali po 200 eur cez grantový program KomPrax. Pomocnú ruku im podalo mesto, ktoré cez Technické služby zabezpečilo potrebnú techniku, odvoz a uloženie odpadu, ako aj desiatky pracovníkov. Celá akcia stála mesto podľa predbežných prepočtov takmer 3000 eur.

Projekty boli zamerané na úpravu verejných priestranstiev v osade, výsadbu zelene a separovanie, čím chceli dosiahnuť skrášlenie životného prostredia. Pre deti pripravili na záver futbalový turnaj. Základným princípom bolo, aby sa do projektov zapojili samotní osadníci, hlavne mladí a deti. "Do upratovania sa zapojilo veľké množstvo obyvateľov a podarilo sa nám v priebehu týždňa upratať pomerne veľký kus osady. Ako odmenu za upratovanie si mohli obyvatelia zasadiť pri svojich chatrčiach zelené kríky, ktoré sme cez projekt nakúpili," priblížila "tereňáčka" Renáta Škovranová.

Zelené krušpány a konifery na zasadenie lákali hlavne ženy. "Teším sa, že tu máme poriadok. Už sa mi tu podarilo vypestovať jeden stromček, lebo sa oň starám. Aj o kríky sa budem," povedala obyvateľka osady Júlia Demeterová.

Podľa terénnej pracovníčky Janky Tomášovej bol milým prekvapením prístup osadníkov. "Aj po týždni prejavili záujem čistiť svoje okolie. Chceli, aby sme im naďalej pomáhali pri upratovaní," uviedla. Prístup Rómov zaskočil aj šéfku sociálnej komisie mesta Moniku Popaďákovú, ktorá počas prvých dní chodila pomáhať pri upratovaní so skupinkou malých detí. "Je dobré, že majú záujem o upratovanie a udržiavanie osady. Kontaktovala som primátora mesta, či by sa v tom nedalo pokračovať, hoci si uvedomujem, že je to finančne nákladné," konštatovala.

Aj keď samotné projekty skončili, mesto naďalej posiela do osady techniku a zabezpečuje vývoz a uloženie odpadu. Podľa povereného vedúceho strediska Technických služieb Jána Pavlovčáka k 27. aprílu vyviezli 18 kontajnerov odpadu, ktorých obsah spolu vážil 96,6 tony. Do osady stiahli ľudí z rôznych častí mesta. "Posielali sme tam tých, ktorí pracujú cez malé obecné služby a iné projekty úradu práce. Celkovo sa ich tam počas štyroch dní vystriedalo 141," vysvetlil Pavlovčák. Napriek finančnej náročnosti a obmedzenému rozpočtu Technické služby podľa neho v odvoze odpadu pokračujú.

Šéfka sociálnej komisie Popaďáková podotkla, že upratanie osady je len jedným z prvých krokov v práci s rómskou komunitou. "Budeme hľadať spôsob, aby sa v osade ten poriadok udržal, a hľadať riešenia, aby Rómovia platili za vodu, odpad a tak ďalej. Možností je niekoľko a budeme sa nimi zaoberať aj v spolupráci s vajdom, ktorého si obyvatelia osady nedávno vybrali," dodala.