Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Selce sú dlhoročne vnímané ako duchovné centrum cyrilo-metodskej úcty

Svätá omša v rámci cyrilometodskej púte v Selciach, archívna snímka. Foto: TASR/Dušan Hein

Dedina sa môže pochváliť prvým kostolom v hornom Uhorsku, ktorý bol zasvätený sv. Cyrilovi a Metodovi.

Selce 17. marca (TASR) – Obec Selce, ktorá patrí k tým väčším v Banskobystrickom okrese, je jednou z mála na strednom Slovensku, ktorá si slávnostným duchovno-spoločenským podujatím pravidelne 5. júla pripomína sviatok sv. Cyrila a Metoda a každoročne sa tak pripája k celoslovenským oslavám. Dedina sa môže pochváliť prvým kostolom v hornom Uhorsku, ktorý bol zasvätený sv. Cyrilovi a Metodovi, a preto je tiež vnímaná ako duchovné centrum cyrilo-metodskej úcty v rámci Banskobystrickej diecézy.

Podľa miestneho rímskokatolíckeho farára Gabriela Brendzu v Selciach tradične tento deň začína slávnostnou svätou omšou, ktorá kostol zaplní do posledného miesta a potom športovým popoludním, kde si na ihrisku prídu na svoje nielen diváci futbalového zápasu, ale bohatým programom celé rodiny. Duchovno-spoločenským podujatím žijú celé Selce, ktorej farnosť nesie mená vierozvestcov. V tento deň k nim prichádzajú i návštevníci z okolia, kňazi či pútnici.

"Žili tu národne uvedomelí kňazi a v polovici 19. storočia tu pôsobil Július Plošic, národne prebudený vtedajším banskobystrickým biskupom Štefanom Moysesom. Keď sa blížilo milénium, tisíce výročie príchodu Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu v roku 1863, tak sa s farníkmi dohodol, že kostol bude zasvätený nie všetkým svätým, ale práve solúnskym bratom. Dal vymaľovať ich obraz a pozval biskupa, ktorý sem prišiel 31. mája 1863, aby obraz posvätil. Bola to regionálno-národno-cirkevno kultúrna slávnosť, hoci už boli ťažké časy maďarizácie. Odvtedy je náš kostol zasvätený sv. Cyrilovi a Metodovi. Bol prvým v hornom Uhorsku," priblížil históriu Brendza.