Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Senici platí zákaz používanie pitnej vody na polievanie

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Za porušenie zákazu obec uloží pokutu v súlade s platnými predpismi.

Senica 14. augusta (TASR) – Primátor mesta Senica vydal na základe opatrenia Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS), a. s., všeobecne záväzné nariadenie na obmedzenie užívania pitnej vody z dôvodu zníženého stavu zásob podzemných vôd a pretrvávajúceho suchého letného počasia. Za porušenie zákazu obec uloží pokutu v súlade s platnými predpismi.

„Na území mesta Senica je zakázané používanie pitnej vody z verejného vodovodu na polievanie záhrad a trávnikov, napúšťanie bazénov, umývanie áut a ostatných činností neslúžiacich k pitným a hygienickým účelom na území mesta Senica s okamžitou platnosťou až do odvolania,“ uviedol primátor Branislav Grimm.

BVS apeluje na svojich zákazníkov na Záhorí, aby šetrili vodou a používali ju len na pitie, varenie a osobnú hygienu. Dôvodom je úbytok prirodzených zásob vody a jej vysoká spotreba, spôsobená najmä polievaním záhrad a napúšťaním bazénov. Obmedzenie spotreby sa týka 23 miest a obcí v okresoch Trnava, Malacky, Skalica a Senica.

Súčasný stav zásob podzemnej vody v týchto regiónoch síce zatiaľ postačuje na zásobovanie obyvateľov, ale pokiaľ bude pretrvávať sucho a zvýšený odber vody, BVS bude regulovať jej dodávky. "Žiadame zákazníkov, predovšetkým tých, na ktorých je obmedzenie zamerané, aby šetrili s vodou a predišli tak obmedzeniu jej dodávok, ktoré potom postihne rovnako všetkých," uvádza v stanovisku BVS.