Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Seniorka navštevuje chorých rovesníkov, právnické rady dá dobrovoľne

Ilustračné foto. Foto: TASR - Ján Lašák

V domove si aktívnu seniorku za jej empatiu vážia.


Bratislava 11. decembra (TASR) – Dôchodkyňa Tatiana Gottliebová sa pohybuje za pomoci chodítka, má boľavé kolená. Napriek tomu pomáha. Svojim rovesníkom v dúbravskom zariadení pre seniorov Domov pri kríži robí "bútľavú vŕbu", dáva im aj právnické rady.

"Často ju môžete stretnúť na lôžkovom oddelení, kde sa rozpráva s dlhodobo chorými. Vypočuje si ich problémy, poradí, snaží sa rozosmiať," povedala pre TASR riaditeľka domova Janka Dudoňová. Pani Gottliebová tam chodí raz týždenne. "Beriem to ako samozrejmosť, nerobím nič výnimočné. Pomáhať je ľudské, nie som žiaden anjel a nemám krídla," odpovedá seniorka.

Je nerada, ak starší ľudia prestanú myslieť pozitívne. "Snažím sa ich povzbudiť," vysvetlila pre TASR 77-ročná dôchodkyňa. "Hnevá ju, ak sa starší ľudia rozprávajú iba o svojich zdravotných problémoch," potvrdila riaditeľka Dudoňová. Na skupinových sedeniach sa preto dôchodkyňa "vždy snaží zvrtnúť diskusiu na príjemnejšie témy".

V domove si aktívnu seniorku za jej empatiu vážia. "Takisto je ako bývalá právnička veľmi vzdelaná, hovorí múdro, v Rade obyvateľov je bojovníčkou za správne veci," povedala riaditeľka zariadenia. Vedenie domova si radu často prizýva ako poradný orgán. "Pani Gottliebová sa k téme vždy vyjadrí erudovane," povedala Dudoňová.

"Sú medzi nami viacerí s chuťou pomáhať," zdôraznila seniorka. Starobou sa podľa nej život nekončí. Zaujíma ju život v zariadení i jeho okolí. "Nič jej neujde," dodala riaditeľka Dudoňová.