Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Seniorom chcú pomáhať aj 15-roční, napríklad pri hodinách angličtiny

Ilustračné foto Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Dôchodcom chce takto pomáhať čoraz viac ľudí, združujú sa v mimovládnej organizácii AkSen.


Bratislava 11. decembra (TASR) - Starších ľudí sprevádzajú na nákup alebo k lekárovi. Chodia s nimi na prechádzky, v kluboch dôchodcov organizujú spevácke a tanečné podujatia, plánujú výlety, exkurzie či proseniorské prednášky. Dôchodcom chce takto pomáhať čoraz viac ľudí, združujú sa v mimovládnej organizácii AkSen.

Ide o dobrovoľníkov v rôznych vekových kategóriách. Medzi nimi a seniormi vznikajú pri pravidelných stretnutiach priateľstvá. "Takáto pomoc dokáže zmeniť pohľad na život," povedala pre TASR Silvia Valovičová, regionálny koordinátor AkSen Bratislava.

Pomáhať chcú podľa nej aj neplnoletí. "Prihlásil sa nám 15-ročný stredoškolák, že by rád učil seniorov angličtinu. Máme však aj aktívnych dôchodcov, majú vyše 80 rokov a s energiou vedú aktivity pre druhých," uviedla Valovičová.

AkSen má na Slovensku päť regionálnych pobočiek, združuje asi 40 dobrovoľníkov. "Stále sme otvorení novým posilám," zdôraznila. Dobrovoľník nemusí spĺňať žiadne špeciálne kritériá. "S každým záujemcom sa osobne stretneme, prejdeme si vzájomné očakávania, možnosti zapojenia, vzájomnú komunikáciu. Podpíšeme zmluvu o dobrovoľníctve, dávame feedback. Snažíme sa nájsť win-win vzťah," dodala Valovičová.