Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Sereďské múzeum holokaustu pripravilo podujatia aj mimo mesta

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Zachar

Prvou bude v sobotu prednáška na Štrbskom Plese, kde počas zimných hier židovskej obce Maccabi vystúpi vedúci múzea Martin Korčok na tému Postavenie židov na Slovensku v období druhej svetovej vojny.

Sereď 24. januára (TASR) - Múzeum holokaustu v Seredi pripravilo pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu spomienkovú sériu podujatí. Uskutočnia sa nielen v múzeu, ale aj na ďalších miestach na Slovensku. Prvou bude v sobotu 26. januára prednáška na Štrbskom Plese, kde počas zimných hier židovskej obce Maccabi vystúpi vedúci múzea Martin Korčok na tému Postavenie židov na Slovensku v období druhej svetovej vojny.

Nasledujúcou akciou bude výstava fotografií Jaroslava Žiaka s názvom Hrdinovia, ktorú otvoria v pondelok 28. januára v múzeu. "Prináša portréty priamych účastníkov druhej svetovej vojny a preživších holokaust na miestach s tým spojených - na pietnych akciách spojených s oslobodením miest či koncentračných táborov," informoval PR manažér múzea Jozef Letko.

V spolupráci s Poľským inštitútom v Bratislave pracovníci múzea pripravili prednášku a premietanie filmu Portrétista pre študentov vybraných stredných škôl a gymnázií. Dej filmu je príbehom fotografa Wilhelma Brasseho. Ten na území okupovaného Poľska musel pre SS fotografovať väzňov, súkromné stretnutia dôstojníkov SS a ich rodiny či portréty politických väzňov do kartoték. "Hovorí o ľuďoch, ktorí mali na starosti mučenie, o ich praktikách, ale aj o bežných jednotlivcoch, ktorých stretával na ich ceste na smrť. Najvýraznejšie si pamätá oči, z ktorých vyžaroval strach, hrôza i beznádej. Prednáška a premietanie sa uskutočnia 30. januára v prednáškovej miestnosti múzea o 10. hodine a budú prístupné aj pre širokú verejnosť," uviedol Letko.

Posledným spomienkovým podujatím bude premietanie štyroch krátkych filmových dokumentov Seredské svedectvá, ktoré sa uskutoční v spolupráci s Filozofickou fakultou Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach a Združením Ester 7. februára o 17. hodine na rektoráte v historickej aule univerzity. "Popri všetkých faktoch a vedeckých výskumoch je práve osobná ľudská výpoveď jedinou cestou k pochopeniu, čo všetko museli prežiť. Budeme radi, ak prídu študenti zdieľať ich osud, pretože čím menej hlasov vypovedajúcich o ľudskej krutosti zostáva, tým ďalej musí ich posolstvo zájsť," uviedol spoluautor filmov Martin Korčok. Podujatie je venované pamiatke Juraja Szánta (1919–2018), jedného z účinkujúcich.

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu pripadá na 27. januára. V roku 1945 bol vtedy oslobodený najväčší nacistický koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau.