Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Nocľaháreň v Seredi končí, mesto prenajíma jej priestory

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Obe organizácie, ktoré pomáhajú ľuďom v núdzi, tvrdia, že ide o zlé rozhodnutie poslaneckého zboru.

Sereď 18. októbra (TASR) – Trnavská arcidiecézna charita (TaRCh) i združenie STORM, ktorí sa venujú ľuďom v núdzi, bezdomovcom a ďalším ohrozeným skupinám v Seredi, dostali od mesta výpoveď z priestorov. Obe organizácie mali zázemie v budove bývalej školy na Garbiarskej ulici, ktorú ide radnica prenajať. Náhradné priestory im neponúkla.

O prenájom nepoužívanej školy sa mesto snažilo neúspešne niekoľko rokov, teraz sa podľa primátora Martina Tomčányiho našiel záujemca. "Splní podmienku na zriadenie menšieho zariadenia pre seniorov, ostatné prebuduje na byty," povedal pre TASR. TaRCh i STORM tam majú priestory podľa jeho slov k dispozícii do konca januára budúceho roka.

Riaditeľ TaRCh Miroslav Dzurech konštatoval, že ide o zlé rozhodnutie poslaneckého zboru. Podľa neho charita v Seredi končí. "My vieme, že dôsledok tohto rozhodnutia sa prejaví už čoskoro. A nebude to pre mesto príjemné," konštatoval. V charitnom nízkoprahovom centre na Garbiarskej sa ľudia v núdzi mohli najesť, osprchovať, vymeniť si špinavé oblečenie za čisté alebo si oprať svoje veci. Teraz budú odkázaní znovu na ulicu. TaRCh už neotvorí túto zimu ani nocľaháreň, obe tam fungovali päť rokov.

Podobne je na tom STORM. "V Seredi máme terénnu službu pre narkomanov a ďalších ľudí už pätnásť rokov, posledných päť obohatených o ambulantné poradenstvo na Garbiarskej. O to druhé teraz asi prídeme. Terénnu službu chceme ponechať za každú cenu, stratu priestoru pre možnosť poradenstva považujeme za regres v činnosti," povedal pre TASR Pavol Ščasný zo STORM. Ani jedna z organizácií si nedokázala zatiaľ sama nájsť nové priestory pre špecifickosť svojich služieb, ktoré málokto chce mať v susedstve, prípadne v súkromnom sektore aj pre cenu nájmu.

Mesto však, ako dodal Tomčány, úplne palicu nad TaRch ani STORM v Seredi neláme, primátor má však inú predstavu o fungovaní. Nocľaháreň i ďalšie služby pre núdznych pomáhali Seredčanom, no priťahovali ľudí nielen z blízkeho, ale i zo širokého okolia. "Urobili sme napríklad kontrolu, z desiatich ubytovaných boli iba traja zo Serede," ilustroval primátor. "Túto zimu už nič, ale pre budúcnosť určite oslovíme okolité obce na spoluprácu na jednom či druhom projekte, ktoré vieme, že "sťahovali" do mesta problematických ľudí z blízkych obcí, ale aj miest Slovenska," konštatoval Tomčányi. Dzrurech konštatoval, keďže je rozhodnutie o vysťahovaní definitívne, najviac ich mrzí, že ľudia, ktorí dvíhajú ruky v zastupiteľstve, nedokázali nájsť riešenie výhodné pre obe strany.