Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Šesť tipov, ako stráviť posledný teplý víkend v prírode

Nové technické zabezpečovacie prostriedky nedávno namontovali v exponovanom teréne turistického chodníka pod Chatou pod Rysmi vo Vysokých Tatrách. Vysoké Tatry – Popradské pleso 29. septembra 2016. Foto: TASR - Milan Kapusta

Keďže Slovensko je krajina s najmenšími veľhorami na svete, odporúčame sa vybrať na túru do Vysokých Tatier, ktoré ponúkajú niekoľko noviniek a množstvo nezameniteľných panorám.

Bratislava 1. októbra 2016 (Teraz.sk/TASR) - Počasie bude tento víkend turistom priať, a tak vám prinášame šesť tipov, ako stráviť zrejme posledný teplý víkend v prírode. Keďže Slovensko je krajina s najmenšími veľhorami na svete, odporúčame sa vybrať na túru do Vysokých Tatier, ktoré ponúkajú niekoľko noviniek a množstvo nezameniteľných panorám.

1. Na Chatu pod Rysmi bezpečnejšie

Medzi obľúbené destinácie patrí Chata pod Rysmi (2250 m n. m.). Východzím bodom pre mnohých turistov je známe Štrbské pleso a ďalšou atraktívnou zastávkou na trase je aj Popradské pleso. Tento turistický chodník však patrí medzi náročnejšie, nakoľko treba prekonať strmé serpentíny a reťazové traverzy. Hlavne počas zlých poveternostných podmienok sa tu vytvára námraza a ľad, a tak sa tu v minulosti stalo viacero úrazov, vrátane smrteľného. Chatár Viktor Beránek z Chaty pod Rysmi spolu s personálom tu často pomáhali pri úrazoch. Zvýšiť bezpečnosť však majú nové technické zabezpečovacie prostriedky, ktoré tu nainštalovali iba nedávno. Nové stúpačky a reťaze teraz umožňujú obojsmerný pohyb v exponovaných miestach.

2. Miniatúra Chaty pod Soliskom

Nad Starým Smokovcom tróni turistické a lyžiarske centrum Hrebienok (1285 m n. m.). Už v 19. storočí sem prichádzali kúpeľní hostia a neskôr sem zavítala aj samotná anglická kráľovná Alžbeta. Miesto v súčasnosti láka nielen príjemným prostredím, ale aj miniatúrou Chaty pod Soliskom. Tá sa nachádza vo výstavných priestoroch na Hrebienku. Po tejto zastávke môžete pokračovať výstupom do Veľkej a Malej Studenej doliny alebo na Slavkovský štít.

Na snímke turistky obdivujú miniatúru Chaty pod Soliskom vo výstavných priestoroch na Hrebienku vo Vysokých Tatrách 30. septembra 2016.
Foto: TASR - Oliver Ondráš


3. Panoráma zo Štítu Liptova

V Západných Tatrách sa oplatí vyšliapať na Baranec (2184 metrov n. m.). Tretí najvyšší vrch je výraznou dominantou pri pohľade z Liptova a turistov láka panoramatickým výhľadom. Aj tento výstup však patrí medzi časovo a kondične náročnejšie. Zo Štítu Liptova, ako je tento vrch ľudovo známy, vás však čaká pohľad na všetky svetové strany - na Tri kopy, Smrek, Plačlivé či Hrubý vrch a iné vrcholy.

Na snímke turisti počas výstupu na vrch Baranec (2184 metrov n.m.) v Západných Tatrách. Baranec je tretí najvyšší vrch v Západných Tatrách. Roháče 22. augusta 2016.
Foto: TASR - Andrej Galica


4. Poklady Veľkého Rozsutca

Ak túžite po menej turisticky frekventovaných miestach, odporúčame vám Malú Fatru. Na výber máte množstvo turistických možností, no vaše kroky by nemali minúť jeden z najkrajších vrchov na Slovensku. Veľký Rozsutec (1609 m n. m.) je nielen symbolom tohto pohoria, ale patrí aj medzi najbohatšie botanické lokality u nás. Bohatstvo však neskrýva len v krásach prírody, ale podľa ľudového podania by tu mal byť zakopaný zlatý Jánošíkov poklad. Nevedno, či sa ho podarilo niekomu už nájsť, no možno čaká práve na vás. Okrem toho sa môžete potešiť pohľadom na susedný Malý Rozsutec či Stoh.

Na snímke pohľad na Veľký Rozsutec zo Snilovského sedla vo Vrátnej doline 17. augusta 2016.
Foto: TASR - Erika Ďurčová


5. Západ slnka na Suchom vrchu

Z Malej Fatry ešte neodchádzame. Pre menej náročných pútnikov sa núka pohľad na vodné dielo Žilina v Žilinskej kotline. Pohľad naň si môžete vychutnať pri západe slnka zo Suchého vrchu (1 468 m n. m.) v Krivánskej Fatre. Suchý susedí s vrchom Biele skaly a na juhu s Kľačianskou Magurou. Občerstviť sa môžete aj na Chate pod Suchým.

Pohľad na vodné dielo Žilina v Žilinskej kotline pri západe slnka zo Suchého vrchu v Malej Fatre 11. septembra 2016.
Foto: TASR - Pavol Ďurčo


6. Z rozhľadne Bratislava ako na dlani

Milovníkov okolia Bratislavy určite poteší nová rozhľadňa na Kamzíku, ktorú oficiálne otvorili iba pár dní dozadu. Drevená konštrukcia s výškou 15 metrov ponúka výhľad na časť hlavného mesta a najmä na jeho dominanty, ako sú Bratislavský hrad, vojnový pamätník Slavín či rieka Dunaj. Hlavné mesto tak dostalo ďalšiu turistickú atrakciu, keďže areál Americké námestie je obľúbeným rekreačným miestom v bratislavských lesoch.

Na snímke nová turistická rozhľadňa v rekreačnom areáli Americké námestie na Kamzíku počas jej oficiálneho otvorenia v Bratislave 28. septembra 2016.
Foto: TASR - Andrej Galica


TABLET.TV vám však prináša aj ďalšie tipy, ako stráviť tento víkend. Pripravené sú pre vás Dni zelá, Biela noc, Medzinárodný maratón mieru alebo sa môžete vydať po stopách Čachtickej pani.