Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Zdravotné sestry v Hornooravskej nemocnici stiahli svoje výpovede

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Vzhľadom na nástup nových sestier na operačné sály však nebolo možné, aby boli všetky sestry, ktoré podali výpovede, prijaté na svoje pôvodné miesta.

Trstená 29. februára (TASR) - Všetkých šesť zdravotných sestier, ktoré podali výpovede v Hornooravskej nemocnici s poliklinikou v Trstenej, stiahlo svoje výpovede a aj po 1. marci sa budú starať o pacientov.

Na stretnutí vedenia nemocnice s právnym zástupcom Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek informoval zástupca sestier, že všetky zdravotné sestry sú ochotné stiahnuť podané výpovede s požiadavkou ich prijatia na pôvodné pracovné miesta. Vzhľadom na nástup nových sestier na operačné sály však nebolo možné, aby boli všetky sestry, ktoré podali výpovede, prijaté na svoje pôvodné miesta. "V piatok (26.2.) a dnes boli so sestrami individuálne rokovania. Piatim sestrám bol vyjadrený súhlas so stiahnutím výpovede, s tým, že štyrom z nich bolo ponúknuté pôvodné pracovné miesto, jednej bolo ponúknuté pracovné miesto na inom pracovisku Hornooravskej nemocnice v Trstenej, ktoré plne zodpovedá jej kvalifikácii. U jednej sestry bol vyjadrený nesúhlas so späťvzatím výpovede," uviedla pre TASR riaditeľka Hornooravskej nemocnice s poliklinikou Eleonóra Kadlečíková.

"Táto správa ma teší najmä preto, že si ich prácu nesmierne vážim a som rád, že sa chcú aj naďalej v našich župných nemocniciach spolupodieľať na zabezpečovaní zdravotnej starostlivosti," uviedol predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraj Blanár. Ako ďalej uviedol, v nemocniciach v pôsobnosti ŽSK došlo vďaka vyčleneniu finančných prostriedkov vládou SR k výraznému zvýšeniu finančného ohodnotenia sestier. "Ich mzdy sa zvýšili mesačne takmer o 416.000 eur, čo predstavuje priemerný nárast približne o 127 eur," dodal.

V nemocniciach ŽSK podalo výpovede spolu 23 sestier z celkového počtu 937. Svoje výpovede už stiahlo všetkých 16 sestier z Dolnooravskej nemocnice s poliklinikou Ladislava Nádaši Jégého v Dolnom Kubíne, šesť z Hornooravskej nemocnice s poliklinikou v Trstenej a na svojej výpovedi k 29. februáru trvá jedna sestra v Kysuckej nemocnici s poliklinikou v Čadci. Medzičasom nastúpilo šesť nových sestier do Dolnooravskej a tri nové prijali i do Hornooravskej nemocnice.