Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

Sestry v Poprade štrajk zatiaľ vylúčili

Ilustračné foto Foto: TASR/Svätopluk Písecký

Šéfka rezortu sestrám, ktoré boli nespokojné s plnením zákona o ich minimálnych mzdových nárokov, prisľúbila rozpustenie 50-miliónovej rezervy v štátnom rozpočte.

Poprad 27. apríla (TASR) – Zdravotné sestry nateraz vylúčili, že vstúpia do štrajku. Stalo sa tak po dnešnom rokovaní s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou na ich sneme v Poprade.

Šéfka rezortu sestrám, ktoré boli nespokojné s plnením zákona o ich minimálnych mzdových nárokov, prisľúbila rozpustenie 50-miliónovej rezervy v štátnom rozpočte. To má pomôcť vyriešiť situáciu do konca roku. Mnohé nemocnice aj ambulancie sa zvyšovaniu miezd, ktoré vyplynulo z nového zákona, snažili rôznymi spôsobmi vyhnúť s argumentom chýbajúcich finančných zdrojov.

"Tvrdo sme hľadali cestu, ako vykryť záväzok, ktorý jednoznačne zo zákona vyplýva. Spoločne sme nastavili legislatívu tak, aby sa v už existujúcom systéme našli zdroje, ktoré sa prerozdelia a budú určené na prekrytie tohto záväzku, a to čo sme priniesli nové, je už dohoda o spôsobe, akým by sme vedeli, pokiaľ nájdeme súčinnosť vo všetkých zdravotných poisťovniach a u jednotlivých zamestnávateľov, rozpustiť, aj keď nesystémovú platbu, rezervu 50-miliónov s ministerstvom financií," povedala po rokovaní Zvolenská. Ďalšie peniaze do systému má koncom roka priniesť zmena prerozdeľovania poistného medzi poisťovňami.

Táto rezerva je na mimoriadne situácie a ministerka očakáva, že tak sa k tomu postavia aj poisťovne. "Ide o platbu, ktorá je pre riešenie krízového stravu a viazaná na riešenie mzdových nárokov zdravotníckych pracovníkov," zdôraznila Zvolenská. Ministerstvo bude požadovať, aby poisťovne a nemocnice nevytvárali z týchto peňazí správny fond, zisky alebo vykrývali staré dlhy a plánovali investície. "Chceme, aby boli tieto peniaze rozdistribuované do systému rovnomerne a spravodlivo medzi všetky segmenty," doplnila Zvolenská.

Tieto prostriedky podľa jej slov pomôžu vyriešiť krízovú situáciu so zdravotníckymi pracovníkmi do konca roka. "Je to preklenutie obdobia, kde prichádzajú peniaze v hotovosti a sú k dispozícii, nedá sa to zo dňa na deň vyriešiť a niečím to obdobie preklenúť musíme," vysvetlila Zvolenská. Ministerka chce peniaze dostať do systému prostredníctvom zvýšenia zdravotných odvodov za štátnych poistencov, a to v objeme spomínaných 50 miliónov eur.

Tu bude player


"Je to pekný darček k nášmu 20. výročiu," skonštatovala po rokovaní s ministerkou prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Mária Lévyová. Zároveň avizovala, že po tejto dohode sestry nepristúpia k ostrejším krokom. Podľa nej by mohli mať sestry a zdravotní pracovníci reálne zvýšené mzdy do dvoch až troch mesiacov. Sporné dodatky, ktoré niektoré sestry podpísali s tým, že sa z časti stávajú administratívnymi pracovníčkami, by podľa nej nemali ostať v platnosti.

"Myslím si, že každý zamestnávateľ to zruší, lebo si neviem predstaviť, ktorí by súhlasil s tým, že sestra len na 30 percent poskytuje zdravotnú starostlivosť, a potom si sadne a vedie dokumentáciu. Pacient nás potrebuje nonstop pri lôžku," zdôraznila Lévyová.

Hoci prejavila istú spokojnosť, tvrdí, že ešte nie všetko vyriešené, najmä z pohľadu kontroly poisťovní a personálneho obsadenia. "Chceme docieliť, že budú tie zdroje využité a vynaložené na mzdy, nielen sestier, ale aj lekárov a iných zdravotných pracovníkov. Tento systém si musí nastaviť ministerstvo a zdravotné poisťovne," uzavrela Lévyová.

Súkromné poisťovne deklarovali, že peniaze z rezervy pôjdu na sestry

Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera privítala zámer ministerstva zdravotníctva uvoľniť 50-miliónovú rezervu v štátnom rozpočte na platy sestier, ktorý podľa jej PR špecialistky Moniky Šimunovej prispeje k upokojeniu situácie. "Budeme hľadať spôsoby, ako čo najlepšie rozdeliť dodatočné zdroje medzi jednotlivých poskytovateľov. Garantujeme, že k riešeniu pristúpime zodpovedne," povedala.

Ako uviedla hovorkyňa Union zdravotnej poisťovne Judita Smatanová, ak sa rezerva použije na zvýšenie platby za poistencov štátu, napríklad za II. polrok 2012, Union ZP bude pripravená navýšené zdroje v plnej miere premietnuť do zmlúv s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti (ZS). "Úpravy do zmlúv by sme zapracovali po vzájomnej dohode s poskytovateľmi ZS v priebehu nasledujúcich mesiacov, aby požadovaný efekt bol dosiahnutý v roku 2012," doplnila.